Oppositionens lösningar: Öka attraktiviteten

Kaisa Karro (S) är överens med Marie Morell (M) om att akuten har en tuff situation. "De anställda måste både orka och trivas på jobbet, men också få en skälig lön för det de gör", säger hon.

Kaisa Karro (S) var före valet regionstyrelsens ordförande, men förlorar den rollen i och med valresultatet.

Kaisa Karro (S) var före valet regionstyrelsens ordförande, men förlorar den rollen i och med valresultatet.

Foto: Johnny Gustavsson

Norrköping2022-10-31 20:30

Kaisa Karro (S), som blir oppositionsråd i Region Östergötland, håller med om läget som akutmottagningen befinner sig i.

– Det är egentligen tufft i hela Sjukvårdssverige. Det beror på att man har en sjuksköterskebrist, men också viss brist på undersköterskor och läkare, säger hon.

Samtidigt skiljer sig Kaisa Karros syn på hur problemen ska lösas mot Marie Morells.

– Vi ser med spänning hur den nya majoritetsledningen tar sig an personalpolitiken.

Hur har vi hamnat här då? Ni har varit styrande i åtta år?

– Det har varit svårt att bemanna dygnet runt-verksamheten. Speciellt pass på kvällar och helger. Vi tycker att vi har gjort bra satsningar, för att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkor. Vi inser självklart att det finns mer att göra, eftersom många väljer att sluta då de inte orkar.

– Och flera saker som specialistsjuksköterskor, lönesättningar och återhämtningstrategi kopplat till arbetsmiljöfrågor är saker som hjälper akuten.

Vad behövs för att lösa problemen?

– Vi presenterade ett 16-punktsprogram för att öka attraktiviteten, med just vilka åtgärder som behövs för att folk ska vilja jobba med dygnet runt-verksamheten. Det har bland annat inneburit erfarenhetstillägg och lönesatsningar på undersköterskor, säger Kaisa Karro.

– Vi inser att det inte löser allt. Men det är ett seriöst sätt försöka öka attraktiviteten, och det är i sin tur kopplat till hur det ser ut på akutmottagningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!