Samtidigt skulle det skapa arbetstillfällen och ökad turism. Entreprenören Pigge Werkelin var på besök.
Hans bolag Drömstugan i Sverige AB planerade ”ett nytt Grännäs” med 70–150 nya stugor, men också pool, ny restaurang samt en lokal för event och konferenser. Konceptet innebar att enskilda personer skulle köpa en stuga, likt en bostadsrätt.
Men planerna skrinlades och idag är det tyst. Drömstugan finns fortfarande, men av de 1 500 kalkylerade stugorna, inom närmare 20 orter i landet, har det bara byggts 211. Merparten på Gotland. Och detta i en satsning som inledningsvis proklamerade en miljardinvestering i Sverige.
Gotlands Allehanda (GA) har borrat djupare i drömstugekonceptets resa över Sverige och konstaterar att planerna har spruckit från ort till ort. På 13 platser har projektet lagts ner. I Smedjebacken sa kommuninvånarna ifrån med skärpa. På Seskarö drog sig Drömstugan ur på grund av ekonomiska skäl och i Södertälje sa länsstyrelsen nej till en stugby.
I Valdemarsvik förorsakade Drömstugan ett ramaskri. Allmänheten undrade vad som var på gång, eftersom det planerades privatägda hus inom det natursköna Grännäsområdet. En idrotts-, rekreations-, friluftsbad- och nöjesanläggning av rang.
Att projektet bidrog till den borgerliga majoritetens fall är det dåvarande oppositionsrådet Lars Beckmans (S) uppfattning.
– Absolut. Flera inom borgerligheten ville visa handlingskraft och gjorde det här till en sorts valfråga. Men de föll på eget grepp.
Lars Beckman menar att allting gick för fort.
– Över hundra små hus på Grännäs! Folk blev chockade. Man kunde ha utgått från något mindre. Vi ville utreda. För det finns en potential på Grännäs, säger Beckman.
Även det nya partiet, Nybyggarpartiet, profilerade sig och sade nej till en stugby, vilket med stor sannolikhet bidrog till deras framgång i valet 2010.
Idag, efter fem år, har endast en sjättedel av planerna förverkligats. Under åren har flera kommuner undersökt byggmöjligheter och arbetat fram ramavtal.
– Vi skrev avtal med campingar och levererade hus, men det blev i alla fall inget av. Löften som hade getts infriades inte, säger Pigge Werkelin till GA.
Anders Carlsson (C), som då var kommunalråd i Valdemarsvik, var positivt inställd till stugbyn. NT har inte lyckats få kontakt med honom, men till GA uppger han att etableringsstriden bidrog till maktskiftet.
– Men jag tror fortfarande på idén om en stugby, säger han till tidningen.