Maria Kufver kommer ursprungligen från Gamleby i Småland och ser sig inte som en karriärkvinna, för hennes syfte har aldrig varit att klättra i karriären. I 25-årsåldern jobbade hon som webb- och interaktionsdesigner på ett it-bolag och blev erbjuden en roll som gruppchef, men tackade nej.
– Jag kände mig inte redo, säger hon. Jag ville ha mer erfarenhet först.
Ändå har hon alltid tänkt mycket på ledarskap, även innan 2012 då hon blev vd/projektledare på kommunikationsbyrån Byn. Kanske hittade hon inte rätt arbetsplats med en gång, för hon har varit på många olika och flyttat runt i landet. Det ser hon dock som en fördel, eftersom hon har lärt sig mycket på varje ställe. Och det som fungerat mindre bra, har hon funderat ett extra varv på genom att anteckna hur man hade kunnat göra det bättre.
– Jag noterar en hel del för mig själv och uppmuntrar studenter att göra det också. De som är lite veliga med vad de vill göra borde jobba på olika ställen och skriva upp allt de lär sig.
– Även ett negativt bemötande kan vändas till något positivt. Hur hade man kunnat göra i stället? Det kan bli en inspirationsbok.
Byn har sitt kontor i kvarteret Knäppingsborg i Norrköping. Byrån har 17 anställda, men nu under coronatider har de flesta jobbat hemifrån och de har klarat sig från att bli sjuka.
– Men visst saknar man samvaron, och det är svårare att se hur någon mår via en skärm, säger Maria som nyligen hade ett möte med några av sina medarbetare ute i skärgården på en ö.
– För oss är det viktigt att få komma ut i naturen, och att ha mötet utomhus var en förutsättning nu på grund av smittorisken också. Dessutom var det trevligare att ha vatten som utsikt än vanliga rumsväggar.
Nej, att "leda från soffan" kanske inte är Marias grej, men vad var det egentligen som fick henne att starta Byn till att börja med?
– Jag jobbade på en större reklambyrå och råkade en dag säga något högt om min plan b. Anders överhörde det och bad om en lunch. När vi sedan skulle prata med Magda hann vi inte ens ställa frågan om hon ville vara med, innan hon sa ja.
Maria var alltså kollega med copywritern/strategen Anders Hofvergård och art directorn Magdalena Sundbrandt-Malm redan tidigare. De bestämde sig för att starta eget ihop och Maria fick rollen som vd.
– Vi ville visa att det går att göra en grymt bra reklambyrå utanför storstadsregionerna.
Namnet Byn kommer av att alla tre grundare kommer från byar från början, och de har alltid sagt att de vill att Byn ska ha skyhöga ambitioner men en jordnära attityd.
– Det betyder att vi alltid strävar efter att leverera på högsta nivå samtidigt som vi vill vara enkla att ha att göra med.
Maria, Anders och Magdalena var kanske inte de närmaste vännerna sedan innan, men de jobbade bra ihop, kompletterade varandra och visste vad de var duktiga på. De hade också en gemensam målbild om hur företagskulturen skulle vara. "Är du nyfiken på Byn som arbetsplats? Vi träffar gärna dig som är full av lagom tokiga idéer", står det på byråns hemsida.
Vad är en tokig idé för er?
– Vi vill att det ska vara högt i tak på riktigt. I en by hjälps man åt att fira och trösta varandra. Man är expert på att samla ihop rätt kompetenser för det hantverk som behöver göras och man har en bygemenskap. I den tryggheten uppmuntras man alltid att våga testa nya saker.
Maria menar att de sällan säger nej till varandras idéer på Byn och att det är då kreativiteten verkligen får ta fart.
Har det hänt att det blivit för tokigt någon gång och att ni fått stoppa en idé?
– Inget som vi har släppt i alla fall, säger Maria.
Hon menar vidare att de är väldigt noga i sina rekryteringsprocesser och att de vill ha in olika personligheter. När vi går ett varv på kontoret – förbi rader av skrivbord och väggar med olika diplom – berättar Maria att medarbetarna brukar få byta platser regelbundet.
– Så att man inte alltid sitter och jobbar närmast ihop med samma personer, säger hon.
2019 utsågs Byn till Årets byrå i Sveriges största branschundersökning och tävling för kommunikationsbyråer, och 2020 kom de på andra plats. Men fina priser är inte Marias största drivkraft.
– Jag drivs av att se mina anställda växa och blomma, säger hon.
Balans är också viktigt.
– När vi startade Byn var vi överens om att vi kommit förbi tiden då det kändes coolt att jobba 100 timmar övertid. När man mår bra i livet som helhet presterar man också bättre på jobbet.