I dag är det Kebabens dag

I dag, 11 september, är det Kebabens dag. Det uppmärksammas bland annat av ideellt drivna nättidningen Kultursmakarna.

Turkarna har sedan lång tid tillbaka  haft god hand med kebab. På 1940-talet lanserades dönerkebaben i Istanbul, sedan spred den sig vidare till bland annat Tyskland och Sverige tre-fyra decennier senare.

Turkarna har sedan lång tid tillbaka haft god hand med kebab. På 1940-talet lanserades dönerkebaben i Istanbul, sedan spred den sig vidare till bland annat Tyskland och Sverige tre-fyra decennier senare.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Norrköping2016-09-11 16:00

Nättidningen berättar bland annat att en av de vanligaste kebabrätterna i Sverige består av pitabröd eller tunt flatbröd som fyllts med kebabskav, lök, peperoni, sås och sallad.

Om kebaben kan också sägas att den anses ha ursprung i Anatolien i Turkiet, där det var vanligt att äta kött inlindat i bröd. 1836 befann sig den tyske greven och militären Helmuth von Moltke (1800-1891) i Turkiet för att på uppdrag av sultan Mahmud II omorganisera den turkiska armén, och då ska von Moltke ha blivit serverad en kebabrätt till middag, vilket han beskrivit som en angenäm smakupplevelse.

Först på 1940-talet fick dönerkebaben genomslag i Istanbul. Det är den typ av kebab som tillagas på en roterande cyliner. Döner kommer av turkiska ordet för snurra. På 1970-talet spreds dönerkebab till Tyskland via turkiska immigranter och 1980 är årtalet som anges för när kebaben introducerades i Sverige. Det skedde i Stockholm Bromma Kebab, Izmir Kebab och Jerusalem Kebab omnämns bland pionjärerna. Linköping öppnade redan 1981 en kebabbar och var också tidigt ute.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!