När hovrättens dom föll i den uppmärksammade härvan kring högskoleprovsfusket stod det klart att två av de som åtalats för grovt bokföringsbrott friades. Endast huvudmannen, en 29-årig Norrköpingsbo, dömdes för det brottet.
Detta har nu fått riksåklagare Petra Lundh att agera. Hon överklagar hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkar att alla tre ska dömas för grovt bokföringsbrott.
– Enligt min uppfattning är det av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen klargör hur det straffrättsliga ansvaret för bokföringsskyldighet ska fastställas när det är flera personer som samverkar runt en bokföringspliktig näringsverksamhet, säger Petra Lundh i ett pressmeddelande.
My Hedström, byråchef vid Åklagarmyndighetens rättsavdelning, förklarar läget när vi pratar med henne.
– I det här fallet har man bedrivit en verksamhet och tjänat mycket pengar utan att ha en registrerad näringsverksamhet i form av enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. När det flödat så mycket pengar borde man haft en vanlig näringsverksamhet med bokföring och deklarering.
– Hovrätten gör bedömningen att två av männen bara varit anställda. Därmed ställs huvudmannen enbart till svars för en tredjedel av verksamheten. Därmed har man ju kommit i ett bättre läge än om det hade varit en vanlig näringsverksamhet, säger My Hedström.
Varför anser ni att HD ska ta upp ärendet?
– Vi vill att HD klargör vad som gäller straffrättsliga ansvaret när flera personer samverkar runt en bokföringspliktig näringsverksamhet. Det här har heller aldrig tidigare blivit prövat, säger My Hedström.
Det här är ju ett väldigt omfattande ärende som kostat staten mycket pengar, är det motiverat att ta det ett varv till?
– Vi vill inte att man prövar hela målet på nytt, utan begränsar det till just frågan om bokföringsskyldigheten när flera personer samverkar, säger My Hedström.
Hur lång tid brukar det ta för HD att fatta beslut kring prövningstillstånd?
– När ingen sitter frihetsberövad är det inte ett högprioriterat mål, därmed kommer det nog ta veckor innan vi får något besked, säger My Hedström.
I hovrätten dömdes den 29-årig huvudmannen till fängelse i tre år och sex månader.
De övriga två dömdes inte för bokföringsbrott, men för en rad andra brott till fängelse i ett år och två månader respektive ett år och fyra månader. Männen ansågs skyldiga till att ha sålt avancerade fuskpaket.