Hon valde att "chippa" sig

Mariadele Arcuri Rossoni tycker inte att det är särskilt konstigt att kunna låsa dörren med endast en handrörelse i luften. För en månad sen satte hon in chip under huden i vardera hand och idag har hon planer på att programmera funktioner som underlättar vardagslivet.

Mobilt. Med hjälp av mobilen kan Mariadele Arcuri Rossoni kommunicera med chipen i händerna.

Mobilt. Med hjälp av mobilen kan Mariadele Arcuri Rossoni kommunicera med chipen i händerna.

Foto: Lovis Agestam

Norrköping2017-01-17 18:35

Det var när biohackern Jowan Österlund föreläste på visualiseringscenter C i Norrköping som Mariadele Arcuri Rossoni bestämde sig för att låta sig "chippas". Med ett enkelt ingrepp fick hon ett chip stort som ett riskorn inskjutet i huden mellan tummen och pekfingret. En kort tid därefter valde hon att sätta in ytterligare ett chip i andra handen. Nu kan hon genom att själv programmera chipen förenkla vardagen.

- Det kan ju uppfattas som lite "sci-fi", men för mig handlar det om att underlätta livet. Jag tappar lätt bort nycklar och kort och sånt, så då är det skönt att redan ha allting i händerna.

Men först och främst var det fascinationen för teknik och programmering som resulterade i ingreppen. Mariadele Arcuri Rossoni har en bakgrund som ingenjör och idag jobbar hon som utställningsproducent på visualiseringscentret.

Tekniken med chipimplantat har funnits sedan 70-talet, men det är först under 2000-talet som tekniken kommit igång i vardagslivet. Till exempel har microchip sedan länge satts in på djur i identifikationssyfte. Idag har ungefär 1000 personer i Sverige chip under huden. Mariadele Arcuri Rossoni säger att intresset antagligen kommer att fortsätta växa. Hon gillar, men tror inte på en vision om människan som blir till robot.

- Jag tror att fler och fler kommer att sätta in chip men inte gemene man. Folk tycker fortfarande att det är läskigt med sprutor och sånt.

Mariadele Arcuri Rossoni berättar att hon precis har köpt ett hus och nu har hon planer på programmering som gör att hon kan styra saker därinne med bara händerna. Till exempel kan det bli möjligt att släcka lampor eller låsa dörrar. När det kommer till säkerhetsfrågor råder en tvist kring hur man ska kunna förhindra hackers att kapa de chip som sitter i människors kroppar. Det är även det Mariadele Arcuri Rossoni är mest orolig för, snarare än att det skulle kunna leda till hälsoproblem. Hon säger att chippet är fritt från giftiga ämnen och metoden är väl beprövad sedan länge.

- Vissa tycker att det är lite som ett steg längre i övervakningssamhället.

Hon tillägger att det dock finns mer anonyma chip som inte går att spåra.

Sin diskreta finess till trots går chipen inte obemärkt förbi, när Mariadele Arcuri Rossoni ska checka in på gymet med bara handen får hon ibland reaktioner från folk som tycker det är häftigt. Något som hon personligen inte kan ställa sig bakom.

- Jag tycker inte att det är så coolt, jag vill bara utforska möjligheterna. Och jag vill egentligen inte vara "the crazy lady".

Utställningen Beyond The Lab: The DIY Science Revolution pågår på Visualiseringscenter C fram till 10e mars. Gratis inträde.

Science espresso, dvs en föreläsning och diskussion över lunchrasten, kommer att handla om chipimplantat och säkerhet – den 26e Januari 2017 mellan 12:30-13:15, som sidoaktivitet till utställningen.

En Science espresso och kort föreläsning om ämnet biohacking och RFIDteknik går av stapeln den 26e Januari

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!