London har Hyde Park och New York stoltserar med Central Park. Stora grönområden mitt i de centrala stadsdelarna. Jämförelsen må halta en aning i fråga om storleken och status, men i Inre hamnen kommer nya Varvsparken att spela en viktig roll som områdets naturliga lunga och gröna oas.
Den är redan på plats mitt i området och växer sakta men säkert till sig. Den 6 juli får allmänheten för första gången stifta bekantskap med både Varvsparken, den uppväxande bostadsbebyggelsen och badmöjligheterna i Strömmen.
– Vi började plantera växterna i Varvsparken redan i höstas för att de skulle hinna börja gro. Nu blir det en fin oas med träd, buskar, blommor och gräs. Variationen är stor och det ska bli spännande att se vilka växter som kommer att trivas. Vissa arter blommar tidigt, andra sent. Målet har varit att göra det likt naturen. Både sett till utseende men också för att få insekter och fåglar att trivas. Jag är växtnörd och tycker att det är roligt att vi får in lite vild växtlighet i den här miljön.
Det säger landskapsarkitekten Elisabet Manfred, kommunens gestaltningsansvariga av Inre hamnens grönska. Hon menar att vikten av stadsmiljöns lummiga delar inte kan underskattas.
– Väldigt betydelsefull, säger hon.
– Både för människors trivsel men också med tanke på den biologiska mångfalden. De olika grönytorna i Inre hamnen kommer säkert att bli uppskattade och öppnar olika möjligheter. Man kan spela kubb, ha picknick eller bara hitta lite lövskugga att njuta av. Jag tycker att parken blev väldigt bra och det verkar som att allt vi har planterat verkligen har tagit sig.
Hon berättar om det stora utbudet och den breda variationen av växtlighet i Varvsparken. Bärbuskarna kommer att få en framskjuten roll och på sikt kan Norrköpingsborna plocka med sig exempelvis, vinbär, krusbär, körsbär och äpplen hem.
– Dock inte redan i år. De behöver växa till sig först. Men på sikt blir de ett trevligt inslag, säger Elisabet Manfred.
Varvsparken ligger i anslutning badplatserna, inklusive den anlagda sandstranden, och innehåller dessutom en lekpark. Den gamla gasklockan har fungerat som inspiration för en klätterställning. Elisabet Manfred slår gärna ett slag för det inslaget i Varvsparken.
– En jättefin lekmiljö för barnen med flera olika inslag att klättra och leka i.
Varvsparken mäter cirka 3 500 kvadratmeter, alltså något mindre än Strömsholmen.