Grundtanken bakom initiativet är att tillsammans med andra hålla matkostnaderna nere. Idén fick hon när hon var på väg för att handla och började fundera över var hon kunde hitta billigast kaffe.
– Jag satte igång och googlade och tänkte att det hade varit enklare om det hade funnits en grupp där man kunde tipsa varandra om extrapriser eller slänga iväg en fråga om priser och snabbt få ett svar, säger Lizette.
Men eftersom hon inte hittade en sådan grupp valde hon helt enkelt att starta en själv och i april drog hon igång Veckans klipp.
Lizette Camillasdotter är ensamstående mamma och har sin fyraåriga dotter boende hos sig varannan vecka. Redan innan inflationen var marginalerna små och nu när alla kostnader har skjutit i höjden tvingas hon tänka efter extra noga innan hon handlar mat.
– Vissa saker har jag helt enkelt slutat köpa, som gurka och paprika, säger hon.
Tomater köper hon fortfarande eftersom det är en av få grönsaker som dottern verkligen älskar. Men enbart om de finns till extrapris.
– Ibland frågar hon varför vi inte har tomater hemma och då säger jag som det är. Vi har inte råd.
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har stigit med över 20 procent i Sverige det senaste året, visar SCB:s Konsumentprisindex. Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år.
Orsakerna till de ökande matpriserna är flera. Pandemin, klimatproblem och kriget i Ukraina påverkar alla länder. Sverige har dessutom en svag svensk krona, vilket gör att priserna sticker iväg extra mycket just här.
I februari ökade matpriserna med 2,5 procent jämfört med januari och bland annat vissa grönsaker har blivit markant dyrare, som purjolök och paprika. Även blöjor och flera sorters välling har ökat rejält, vilket har slagit extra hårt mot ensamstående föräldrar med små barn.
– Jag är glad att min dotter är förbi bebisåldern, annars hade det varit jäkligt tufft just nu, konstaterar Lizette.
För henne är matlagning ett stort intresse och hon gillar att experimentera i köket. Hon äter gärna vegetariskt och gör storkok för att kunna hålla kostnaderna nere och ändå äta bra. På söndagarna lagar hon i regel matlådor för hela veckan.
Vad lagar du oftast?
– Något som är gott att värma upp, som lasagne till exempel.
Vad lagar du helst?
– Hamburgare med olika tillbehör. Jag kan äta det en hel vecka utan att tröttna. Lätt!
Nu hoppas hon att priserna ska stabiliseras och helst sjunka, för fortsätter de att stiga blir det bekymmer.
– Inte bara för mig, utan för oerhört många, säger Lizette.
Hennes Facebook-grupp fylls just nu långsamt på med nya medlemmar och hennes förhoppning är att de blir många fler och att aktiviteten ökar, så att den kan fungera som ett stöd för alla som behöver.
Lizette tror nämligen att det finns en tydlig risk för att folkhälsan kommer att bli sämre, när chips och godis är billigare än grönsaker.
Just detta varnar också Livsmedelsverket för i en ny rapport. I rapporten uppger totalt fyra av tio att de i mindre utsträckning köper färska grönsaker i år jämfört med 2022 och en av tre hävdar att de köper mindre frukt. Anledningen är de stigande matpriserna och på sikt riskerar detta att leda till en ojämlik hälsa.
– När en paprika kostar mer än en chipspåse kommer vi att få problem, säger Lizette.