Höga elpriset kan slå mot fabrikerna

Elpriset slår nya rekord, det svider i plånboken för både privatpersoner energikrävande industrier. Holmens pappersbruk har vid flera tillfällen stängt ner sin produktion när elpriset varit för högt.

När det är riktigt höga elpriser är det mer lönsamt för Holmen att tillfälligt stänga produktionen.

När det är riktigt höga elpriser är det mer lönsamt för Holmen att tillfälligt stänga produktionen.

Foto: Holmen

Norrköping2021-12-02 11:19

Tre faktorer skapar just nu en perfekt mix för att få elpriset att skena. Det kalla vädret, höga elpriser på kontinenten och att älvarna i norra Sverige fryser. Ett högtryck ligger också över norra Sverige, vilket ger kallt väder samtidigt som det inte blåser. Det betyder hög efterfrågan på el samtidigt som vindkraften inte producerar tillräckligt.

undefined
Elpriset nådde en ny toppnotering i måndags.

– Vi ser en hög efterfrågan på energi globalt efter pandemin. Vårt elpris är ihopkopplat med kontinenten, där det just nu är väldigt höga priser på naturgas, det påverkar oss, säger Martin Johansson, elsystemsexpert på Energimyndigheten.

Elprisets toppnotering hittills var i måndags mellan klockan 17 och 18. Då kostade elen 430 öre/kWh i elområde tre som vi tillhör. Snittet under 2020 var 22 öre/kWh. Hittills i år har snittet varit 59 öre/kWh.

När kan priset börja falla?

– Om det blir lite varmare och börjar blåsa kommer priset att gå ner. Det har vi redan sett en effekt av. Men så länge naturgaspriserna ligger på höga nivåer kommer det att smitta av sig på den svenska marknaden. Det ser inte ut som att det blir någon sådan lättnad den närmaste månaden, möjligtvis efter vintern, men det är bara en spekulation, säger Martin Johansson.

undefined
När det är riktigt höga elpriser är det mer lönsamt för Holmen att tillfälligt stänga produktionen.

Holmens sågverk och pappersbruk i Norrköping är energislukande industrier. När elpriset varit för högt har företaget vid upprepade tillfällen stängt av sin produktion. Det har helt enkelt varit mer lönsamt att låta maskinerna stå. Om de gjorde så när elpriset nådde en ny toppnotering i måndags vill man inte tala om.

– Vi kommenterar inte hur produktionen går mellan kvartalsrapporterna. Men vi anpassar vår produktion, bland annat efter rådande elpriser och underhållsbehov. Det är en av flera olika parametrar när man kör processindustri. Det är inget unikt, så gör alla industrier med behov av elkraft, säger Nils Ringborg, direktör för internationella affärer på Holmen.

Ett exempel kan vara att man passar på att lägga underhållsstopp under tidpunkter när elpriset är som högst.

– Det finns alltid saker att göra i en fabrik. Men ibland måste produktionen stå på grund av elpriset. Det svider ju i plånboken för oss också, liksom det gör för villaägaren. Rådande läge visar att vi har rätt i vår starka uppfattning om att vi måste snabba på omställningen till fossilfri energi i samhället.

undefined
Nils Ringborg, Holmen, är bekymrad över de höga elpriserna.

Det tar tid att ställa om energiförsörjning. Tillståndsprocesser och att bygga ut olika typer av kraftslag tar flera år. Problemen med flaskhalsar som hindrar överföringen av el från norra Sverige till de södra delarna kommer att ta många år att lösa.

– Jag tror inte att politikerna fullt ut har insett allvaret i elförsörjningsfrågan. Ytterst handlar det om jobb och vårt välfärdssamhälle. Vi kommer att behöva flera energislag för att lösa det här. Vi pratar om vindkraft, både på land och till havs, och också om politikerna vågar öppna upp frågan om kärnkraft, säger Nils Ringborg.

På Holmen är man bekymrade över läget och elförsörjningen på sikt. De hade önskat att det hade gått snabbare att bygga ut den fossilfria energiförsörjningen.

– Tyvärr tar tillståndsfrågorna alldeles för lång tid, det är det som gör att konsumenterna i södra Sverige nu får betala högre elpriser, säger Nils Ringborg.

Han får delvis medhåll av Martin Johansson på Energimyndigheten.

– Mer elproduktion i Sverige skapar lägre priser.

Elpriset

Elpriset styrs av tillgång och efterfrågan. När det är hög efterfrågan går priset upp och när det är låg efterfrågan går priset ner.

Elpriset påverkas också av om det är varmt eller kallt och om det kommit mycket regn och snö som fyllt upp vattenmagasinen.

Världsmarknadspriset på kol, olja och naturgas påverkar också. Just nu är det låga nivåer av naturgas i Europa, vilket pressar upp priset. Fossila bränslen måste kompensera med utsläppsrätter. Dessa är också högt prisatta just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!