Hit går människor för att äta middag med okända gäster

På Kafé Tassen står ett gäng förväntasfulla gäster och plirar nyfiket mot varandra. De är på middag ihop – trots att de inte känner varandra.

Sanna Eriksson och Frida Eugeniadotter visar vad gästerna vid första Supper club bjöds på till efterrätt.

Sanna Eriksson och Frida Eugeniadotter visar vad gästerna vid första Supper club bjöds på till efterrätt.

Foto: Annika Flood

Norrköping2021-11-21 20:00

Samtliga, förutom undertecknad, har tagit med sin en kompis, kollega eller partner för att vara med på Supper club. Frida Eugeniadotter, som vanligtvis står i köket, tar emot och presenterar alla gäster för varandra och bjuder på kombucha ur vinglas.

Jennie Lindholm och Sophie Gudmann Knutsson kommer tillsammans till träffen. De säger att de inte är ifrån Norrköping ursprungligen och att de vill vara med på middagen för att träffa nya människor.

– Nätverkande är ett uttjatat ord, men det är härligt och viktigt. Man vet ju inte vad det kan mynna ut i för något när man träffar en ny människa, säger Jennie Lindholm.

undefined
Jennie Lindholm hittade nya kompisar vid bordet.

Sanna Eriksson äger kaféet tillsammans med Tomas Kubowicz. Ikväll är det Sanna som står i köket och lagar middagen som följer ett italienskt tema.

Första rätten som serveras är en caponata med crostini. All mat som serveras på kaféet är växtbaserad, men alla gäster är för den skull inte veganer. Lisa Hallkvist har kommit hit tillsammans med sin partner Axel Auoja.

– Jag ser fram emot att äta god mat och att träffa nya människor, säger Axel och Lisa fyller i:

– Att träffas i grupper där man normalt sett inte umgås känns lite ovant efter pandemin. Annars är det mest på konferenser och via jobbet som man träffar andra människor på det här sättet.

På andra sidan om mig sitter Lotta Pers och Leif Hallingfors. De är kollegor på SMHI.

– Leif frågade mig igår om jag ville följa med. Jag vet inte riktigt vad som väntar men tänkte att det kunde vara en kul grej, säger Lotta Pers.

Frida Eugeniadotter har haft event av det här slaget tidigare när hon själv drev en restaurang på Kungsgatan.

– Det är roligt att umgås så här, det blir intimt, familjärt och inbjudande. Till sådana här evenemang söker sig ju människor som är öppna och sociala av sig. Sedan är ju min personliga grej att jag tycker om att människor kan mötas utan alkohol och att de i stället får hälsosam näring genom kombuchan, säger hon och ler finurligt.

– Att ha middagar så här var min favoritdel ifrån när jag själv drev restaurang. Man får se varje individ och lära sig vad de har för smakpreferenser. Jag känner igen människor på vad de tycker om för mat.

undefined
Sanna Eriksson och Frida Eugeniadotter visar vad gästerna vid första Supper club bjöds på till efterrätt.

Huvudrätten kommer in. En rykande varm lasagne, väl tilltagen portion. En chokladtårta till efterrätt känns övermäktigt, men den slinker ner den också. Samtalen runt bordet böljar, ljudnivån är stundtals nästan högljudd. Det diskuteras pandemi, musik, gynekologi och konst. Vi ena bordsändan har tre grafiska designers mött en barnmorska.

– Det är roligt, vi har hittat flera beröringspunkter. Då förstår man att det inte är en så stor stad ändå, säger Kristin Harrysson som nyligen har flyttat till Norrköping från Stockholm.

Kvällens event var en testgenomgång, men gästerna är nöjda och ser fram emot en fortsättning.

– Tanken är att man ska träffas och ha trevligt ihop. Det är ett sätt för människor att komma samman och jag tror att människor är sugna på den här typen av gemenskap nu efter pandemin. Det ska vara opretentiöst att komma hit, man ska få känslan av restaurang hemma i vardagsrummet, förklarar Sanna Eriksson medan gästerna reser sig och tackar för middagen.

– På sikt vill vi bygga någon form av community här, där folk kan känna samhörighet och en gemenskap. För mig är det en helt ny grej, men Frida har ju gjort det tidigare och jag förstår att det har varit uppskattat.

Supper club

En middag där personer som inte känner varandra kan samlas för att umgås och äta tillsammans. Kafé Tassens ägare vill att det ska kännas "opretentiöst".

Kafé Tassen annonserar i sina kanaler via sociala medier när de planerar att ha liknande evenemang. Man kan komma själv eller tillsammans med någon annan.

Man serveras en växtbaserad trerätters middag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!