Den här historien började i januari 2023 på en skola i Norrköpings kommun. När dottern hämtades på fritids den här tisdagen var allting, till synes, som vanligt.
Mamman fick reda på vad som hänt i ett samtal med mamman till dotterns kompis senare samma kväll. När mamman sedan pratade med sin dotter berättade flickan, som då var sju år gammal, att en av fritidspedagogerna, som var obehörig och saknade utbildning, gjort henne illa.
I dag blickar mamman tillbaka på vad som hänt.
– Det här har satt djupa spår i min dotter. Hon går i samtal hos en kurator och har svårt att lita på andra människor, säger hon.
Mamman menar att skolan hanterat ärendet felaktigt. Att man har försökt att mörka historien och motarbeta familjen snarare än utreda vad som hänt. Mamman menar att det kan bero på att den nu dömde mannen är anhörig till rektorn på skolan.
Hon är kritisk mot att pedagogen fick jobba kvar trots det som hänt. Det gjorde att flickan tvingades att träffa honom under sin skoldag.
Mamman anser även att rektorn borde ha informerat samtliga direkt efter händelsen.
– Det tog 14 dagar innan rektorn ringde mig. Rektorn borde ha tagit tag i det här direkt. Det är fruktansvärt. Skolan ska vara en trygg plats för barnen.
Vad var det som hände den där dagen?
I domen står det att det var stökigt i lokalen med ett antal barn som lekte och busade. I förhör har flickan berättat att fritidspedagogen började att skrika på henne och hennes kompis när de lekte. Sedan ska han ha knuffat ner henne från en soffa så att hon slog sina knän mot stengolvet. Efter det ska pedagogen ha satt sitt knä i bröstet på henne så att det gjorde ont. För skolans kurator har flickan även berättat att hon grät och var rädd.
Flickan uppger även att pedagogen ska ha knuffat henne när hon satt på en pall, så att hon flög in i väggen.
I tingsrätten har mannen sagt att han inte minns att han brukat våld. Hans version är att han och flickan skojbråkade. Hon ska sedan ha klamrat sig fast vid hans ben och dragit i det så att han blev vinglig. Han ska sedan ha lagt handen på hennes axel och kan då ha skadat hennes ben när hon klängde sig fast. Han säger att han sa åt flickan som dock inte var mottaglig.
Ett vittne – en lärare – har sagt att hon befann sig högst två meter från händelsen. Läraren har för tingsrätten uppgett att hon såg flickan ligga på rygg på golvet och att pedagogen hade satt sitt knä på hennes bröstkorg. Enligt vittnet ska han ha hållit fast flickan med knät i några sekunder. Vittnet har uppgett att stämningen var mycket rörig och skrikig och att pedagogen lät arg.
Vittnet har sagt att beteendet var olämpligt men valde att inte ingripa. I stället gick hon till skolans kurator och berättade vad som hänt.
I oktober 2023 friade en oenig tingsrätt mannen. Enligt rätten har flickan berättat olika versioner av vad som hänt, dels i samtal med kuratorn och dels i förhör. Vittnesmålet från kollegan tyckte rätten överensstämde med mannens version.
Domaren överklagade till hovrätten som tog ett annat beslut och dömde mannen för misshandel. Straffet blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. Om påföljden blivit fängelse hade han dömts till två månader.
Hovrätten lyfte fram att både vittnesmålet och kuratorns uppgifter gav stöd till flickans berättelse. Man menar också att flickan borde ha kunnat tillrättavisas utan användning av våld.
– Jag grät när han blev fälld. Det var en sådan upprättelse, säger mamman.
Skolans rektor har avböjt att kommentera händelsen för NT och hänvisar i stället till Mikael Hultberg, skolchef i Norrköping.
Han menar att alla rutiner har följts. Rektorn fick informationen dagen efter. Då kontaktade kuratorn vårdnadshavaren och en utredning om kränkning inleddes. Enligt Mikael Hultberg arbetade inte medarbetaren på skolan under tiden ärendet utreddes. I januari var utredningen klar. Då fick fritidspedagogen komma tillbaka till jobbet, men till en annan avdelning.
– Vi gjorde bedömningen att det var olämpligt att jobba vidare med berört barn.
Ni bedömde inte att det var olämpligt att han fortsatte att jobba på skolan?
– Nej, det gjorde vi inte då. Det fanns inga rapporter om andra incidenter eller någon annan kritik mot pedagogen.
Var han en utbildad pedagog?
– Nej, han var inte utbildad. Han var en obehörig lärare inom fritidshem. En vikarie med tidsbegränsad anställning.
Mikael Hultberg uppger att mannen jobbade kvar på skolan i ytterligare en veckas tid. Sedan flyttades han till en annan skola. När hovrätten fällde mannen för misshandel arbetsbefriades han.
– När vi fick domen agerade vi direkt. Han har inte jobbat sedan dess. Men jag vill skicka med att mannen är en mycket uppskattad medarbetare på skolan som han nu är arbetsbefriad från. Det finns ingen kritik mot honom och han har gjort ett fint arbete där.
Har era beslut påverkats av att mannen är anhörig till rektorn?
– Nej, vi tog in en extern rektor som har haft samtal med alla berörda och som gjort sina bedömningar.
Domen har överklagats, men Högsta domstolen har ännu inte gett besked om man lämnar prövningstillstånd.
Till NT skriver mannen att han är ledsen över att barnet har sin upplevelse, men att hans upplevelse är att det inte gick till så som det har framförts i rätten.
"Jag känner mig oskyldigt dömd och fråntagen min yrkestitel och min yrkesstolthet. Jag vill vara extra tydlig med att jag är extra ledsen för flickans upplevelse", skriver mannen.