Helt nybyggd bro hotas av rivning

En helt nybyggd järnvägsbro på Malmölandet är så dåligt byggd att Trafikverket vill riva den. Men Trafikverket och entreprenören kommer inte överens. Nu riskerar tvisten att försena byggnationen av Kardonbanan ytterligare.

Det handlar inte om konstruktionsfel utan om att beställaren anser att byggarna inte följt praxis och därmed vad som beställts.

Det handlar inte om konstruktionsfel utan om att beställaren anser att byggarna inte följt praxis och därmed vad som beställts.

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2019-02-05 20:55

Järnvägsbron i höjd med Rustalagret på Malmölandet skulle stå klar efter sommaren. Men när formen efter gjutningen togs bort, upptäcktes att det istället för betong, fanns flera hål i undersidan av bron.

– Det gick att sticka in handen till armeringen, förklarar Niklas Engström, avdelningschef på Norrköping kommuns samhällsbyggnadskontor.

Även om det är Trafikverket som beställt allt som har med järnvägen på Kardonbanan att göra, så betalar kommunen hälften av kostnaderna på sammanlagt 670 miljoner kronor. Kommunen ska i framtiden också ta över en del av förvaltningen av järnvägen mellan den nya godsbangården och hamnen. Bara den här bron, som var planerad att hålla i 120 år, har kostat omkring fem miljoner kronor att bygga.

– Med de brister som upptäcktes efter sommaren är det omöjligt att beräkna om den ens kan tänkas hålla hälften av den tiden, menar Niklas Engström.

Både Trafikverket och Norrköpings kommun anser att järnvägsbron är så undermåligt byggd att det bästa är att riva den. Förutom de synliga hålen i betongen menar de att varken armering eller gjutningen gjorts enligt praxis. De är också tveksamma till vilken betong som använts.

Man diskuterar också att reparera bron som byggts av en underentreprenör till företaget Rover Alcisa.

Youssef Hassib är Trafikverkets projektledare för Kardonbanan.

– Vi försöker nu träffa en överenskommelse med entreprenören. Vi vill att alla enas om att konstruktionen ska göras om utan att någon kostnad ska föranledas av detta för beställaren, säger han.

Är bron trafikfarlig?

– Den är inte farlig och jag vill inte kalla det ett konstruktionsfel. Men när vi gjorde besiktningen såg vi att det fanns risk att den inte uppfyllde alla våra krav på byggnation. Därför är det bäst och klokast att göra om.

Kan ni på Trafikverket gå med på något annat än att bron rivs?

– Det är upp till entreprenören att bevisa att vi fått det vi beställt. Om entreprenören inte kan bevisa det är entreprenören skyldig att göra om konstruktionen och bekosta det, säger Youssef Hassib.

Antonio Daban är vd för svenska Rover Alcisa. I ett mejl lämnar han följande kommentar:

”Rover har idag utfört tre broar av åtta i projektet och följer den justerade tidplan som gäller för projektet. Avseende en av broarna har Trafikverket framfört synpunkter på arbetena med gjutning i en del av bron. Det uppstår diskussioner om hur arbetena ska utföras på bästa sätt och arbetena kommer att utföras av Rover på sådant sätt att samtliga krav som ställts av Trafikverket uppfylls. Denna bro, liksom övriga broar, kommer efter vidtagna åtgärder att följa de krav som Trafikverket ställt i entreprenadkontraktet, något som på sedvanligt sätt konstateras vid slutbesiktning.”

Trots att diskussionerna mellan parterna inte är klara har Trafikverket anlitat företaget Hagarot AB för att riva bron med start på måndagen i den här veckan.

– Vi hade kört dit våra maskiner när vi i sista sekund fick veta att arbetet skulle stoppas. Det vi fick veta var att det ska diskuteras om bron ska repareras eller rivas, berättar John Torsell, vd för Hagarot.

Sju arbetsdagar skulle det ta att slå sönder bron och forsla bort betong och armering.

– Blir det rivning så kommer det arbetet först igång om tre till fyra veckor. Mer vi vet vi inte. Om, och i så fall hur mycket vi förlorar på att jobbet inte görs, vet vi inte heller.

Kardonbanan för godstrafik mellan Norrköpings hamn och den nya godsbangården på Malmölandet ska enligt planerna öppnas för trafik sista veckan i oktober nästa år. Rover Alcisa har haft svårt att hålla tidsplanen och varje veckas försening betyder nya vitesförelägganden från Trafikverket.

– I dagsläget kan vi säga att öppnandet av Kardonbanan ska ske som planerat, säger Youssef Hassib.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!