Hård kritik när skolor ska läggas ned: "Har inget mod"

Fem förskolor och tre grundskolor läggs ned när kommunen måste krympa sina kostader. Det föreslår nu den styrande koalitionen. Men att spara på skolan är fel väg att gå, menar oppositionen – som är kritiska till förslaget.

Fem förskolor och tre grundskolor i Norrköping läggs ned. Det föreslår den styrande majoriteten. Här utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M) och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Fem förskolor och tre grundskolor i Norrköping läggs ned. Det föreslår den styrande majoriteten. Här utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M) och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Foto: Eva Jensen

Norrköping2023-05-25 12:52

Dagen efter att majoritetsstyret – M, SD, KD och L – presenterade sitt budgetförslag kom på onsdagen beskedet: Det blir skolnedläggningar i Norrköping. De kommande åren föreslås att fem förskolor och tre grundskolor tas bort (se hela listan i faktarutan).

Beslutet motiveras med minskade barn- och elevkullar i kombination med ökade lokalkostnader, då kommunen står med många tomma platser. Därför föreslås att de åtta skolorna och förskolorna slås ihop med andra, samtidigt som kommunen gör sig av med de överblivna lokalerna.

– Med tanke på de tomma lokalerna och den ansträngda ekonomin, så anser vi att det här är den bästa lösningen, säger utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M).

undefined
Fem förskolor och tre grundskolor i Norrköping läggs ned. Det föreslår den styrande majoriteten. Här utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M) och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Hon uppger att man med det här förslaget får bort cirka 400 av de totalt 1 400 tomma platser som finns i Norrköpings skolor. Det blir en besparing på 31,9 miljoner kronor per år, uppger Ingrid Cassel.

Kommer det att räcka eller blir det även personalnedskärningar?

– Det kommer inte att räcka. Personal från de nedlagda skolorna måste ju flytta med eleverna till de nya skolorna. Därmed blir det en överfyllnad. Men vi hoppas kunna lösa mycket med naturliga avgångar i form av pensioneringar.

Kan det komma ytterligare förtätningar och nedläggningar?

– Vi behöver göra fler åtgärder framöver, säger Ingrid Cassel.

Hur har det gått till när ni valt ut just de här skolorna?

– De skolor vi lyft fram är de där vi ser att det är lätt att placera eleverna. Det finns lediga platser på andra skolor i området. Några av de här skolorna är också i behov av renovering, exempelvis är Klockaretorpsskolan uttjänt. När det gäller Rambodalsskolan så fanns det redan förslag på att pausa investeringen på 52 miljoner kronor, säger Ingrid Cassel.

undefined
Fem förskolor och tre grundskolor läggs ned när kommunen måste krympa sina kostader. Här Maria Sayeler Behnam (S), Nicklas Lundström (V)

Maria Sayeler Benham (S) är 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden och är kritisk till hur processen har gått till – framförallt hur snabbt det har gått.

– Sophia Jarl har sagt man ska lyssna in föräldrarnas önskemål när det gäller vilka förskolor som ska läggas ner och var föräldrarna föredrar att ha sina barn, genom att exempelvis skicka ut enkäter. Det har man inte gjort.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) medger att det aldrig blev så.

– Nej, en enkät i första steget var inte möjlig. Jag hade nog hoppats att en sådan dialog var möjlig, men insåg ganska snabbt att det är helt naturligt att man som vårdnadshavare svarar att man föredrar den skola man redan har barnet i. Så det hade inte hjälpt oss framåt.

Även övriga oppositionspolitiker som vi pratar med är kritiska.

– Jag noterar att det är en total avsaknad av prioriteringar, säger oppositionsrådet Olle Vikmång (S), som påpekar att skolan, med det nya förslag, måste spara totalt 100 miljoner på två år. 

Robert Nordman (MP) menar att majoriteten har valt en "osthyvelsmetod". 

– De borde vara tydliga med vad de prioriterar på riktigt. Det har varit många svävande utspel om stålbad och 1 400 tomma platser i skolan, men det är en sak att säga det och en annan vad de ska göra åt det. Att prata om stålbad och sen inte kunna prioritera.

Nicklas Lundström (V) är inne på samma spår.

– Man har inget mod att peka ut vad som ska tas bort inom skolan och äldreomsorgen utan ger bara ett mycket kraftigt sparbeting rakt av, säger Nicklas Lundström (V).

Även Christian Widlund (C) tycker att skolan drabbas för hårt.

– Jag förstår inte varför det är så viktigt för Sophia Jarl och Moderaterna att gå så hårt fram på skolan när den är så viktig för Norrköpingsborna och ungas framtid.

undefined
Fem förskolor och tre grundskolor läggs ned när kommunen måste krympa sina kostader. Här kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

På tisdag, den 30 maj, hålls ett extrainkallat möte i utbildningsnämnden, där beslut som ska tas om majoritetens förslag.

Men redan på onsdagen lämnade den samlade oppositionen – S, V, C och MP – ett initiativ till kommunstyrelsen, som föreslås skriva till regeringen om det akuta behovet av ökade statsbidrag till välfärden.

"Enligt preliminära beräkningar skulle Norrköping kunna klara ekonomin utan allt för stora nedskärningar om statsbidrag på ungefär 30 miljarder per år gavs till kommunsektorn i sin helhet kommande två år", skriver man i initiativet.

Svaret från Sophia Jarl var att man behöver titta närmare på oppositionens förslag.

– Beredningen av ärendet har inte börjat ännu, så jag har inget definitivt besked på hur vi ska svara för tillfället.

De kan läggas ned

Strandgårdens förskola (centrum) avvecklas sommaren 2023.

Sadelmakarens förskola (Hageby) avvecklas verksamhetsåret 2023/2024.

Muskötens förskola (Nordantill) avvecklas verksamhetsåret 2023/2024.

Dragspelets förskola (Klockaretorpet) avvecklas verksamhetsåret 2023/2024.

Gullvivans förskola (Eneby) avvecklas verksamhetsåret 2024/2025.

Klockaretorpsskolans grundskola avvecklas inför höstterminen 2024.

Folkparksskolan avvecklas inför höstterminen 2024.

Rambodalsskolan avvecklas inför höstterminen 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!