Hård facklig kritik mot Region Östergötland

En arbetsgivare som inte lyssnar på personalens larm om arbetsmiljön. Det är den stora orsaken till bristen på sjuksköterskor inom Region Östergötland, enligt Vårdförbundets avdelningsordförande Emma Klingvall.

"Många medlemmar är väldigt trötta på att hela iden lösa arbetsgivarens problem för det är precis det vi gör idag", säger Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland.

"Många medlemmar är väldigt trötta på att hela iden lösa arbetsgivarens problem för det är precis det vi gör idag", säger Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland.

Foto: Press

Norrköping2022-02-20 05:00

Problemen har funnits där länge men blivit extra tydliga under pandemin.

– Arbetsgivaren har tagit mandatet att leda och fördela arbetet väldigt långt. Varje gång vi har påpekat att det kan leda till ohälsa och dålig arbetsmiljö säger de att så här får vi göra utifrån de lagar vi har. De styr och ställer med våra medlemmars scheman som vi aldrig sett förut. Det har blivit mycket hårdare och tuffare för att få ihop vården, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland.

Hon värjer sig också mot begreppet sjuksköterskebrist. Det finns idag 13 200 legitimerade sjuksköterskor i Sverige som valt att inte arbeta i vården, enligt Vårdförbundets siffror. Enligt den Novus-undersökning de gjorde under pandemin funderade dessutom 5 700 på att lämna vården helt.

– Så det finns egentligen ingen brist, bara sjuksköterskor som inte vill jobba åt regionerna. Då borde man fråga sig varför, säger Emma Klingvall.

undefined
"Problemen hela tiden lösas inom gruppen genom att vi ställer upp och är schyssta mot varandra, Det blir i förlängningen ohållbart och riskerar medarbetarnas hälsa", säger Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland om den tuffa situationen för sjuksköterskorna i regionen.

Enligt Vårdförbundet är svaret enkelt. Sjuksköterskor väljer bort att arbeta inom regionsjukvård framförallt på grund av dålig arbetsmiljö och dåliga arbetstider.

– Även vi vill vara lediga när vi ska vara lediga. Det är ett problem som många medlemmar lyfter. Det mynnar hela tiden ut i ohälsosamma arbetstider, scheman och en ständig stress över att bli inringd med kort varsel. Här har inte arbetsgivaren gått oss till mötes på speciellt många plan lokalt, säger Emma Klingvall.

– Regionen måste våga överbemanna med en god marginal för frånvaro. Det måste vara värt det för att slippa stress, hög personalomsättning, korttidsfrånvaro och all övertid det innebär. Istället ska problemen hela tiden lösas inom gruppen genom att vi ställer upp och är schyssta mot varandra. Det blir i förlängningen ohållbart, säger hon.

Avtalet mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner, SKR, går ut siste mars och de centrala förhandlingarna har inletts. Förutom arbetsmiljöfrågorna och arbetstiderna kommer kompetensutveckling, löneutveckling och chefers förutsättningar att leda arbetet vara prioriterade frågor för Vårdförbundet. Överlag visar situationen för sjuksköterskorna på den låga värdering arbetet har i en kvinnodominerad sektor, menar Emma Klingvall.

– Den höga kompetens som krävs idag gör att vi behöver ha både en bättre kompetensutveckling och en bättre löneutveckling. Idag har man sin bästa löneutveckling under de första tio åren sedan plattas den till, säger hon.

undefined
"Många medlemmar är väldigt trötta på att hela iden lösa arbetsgivarens problem för det är precis det vi gör idag", säger Emma Klingvall, avdelningsordförande Vårdförbundet Östergötland.

Många sjuksköterskor som lämnar regionsjukvården väljer att jobba för bemanningsföretag och återkommer som hyrsjuksköterskor. Vårdförbundet organiserar även den personalen.

– Vi är för konkurrens och vill att våra medlemmar ska kunna välja arbetsgivare oavsett om det är privat, kommunalt eller statligt. Vi har full förståelse för att man väljer bort en arbetsgivare som man upplever inte sköter sig och väljer någon där man kan styra sina egna arbetstider.

Den tuffa situationen inom vården har gjort att en tystnadskultur spridit sig. Få vågar öppet kritisera arbetsgivaren.

– Jag anser att attityden från arbetsgivaren blivit mycket hårdare, framförallt under pandemin. Medlemmar och förtroendevalda har vittnat om utsatthet och repressalier från arbetsgivaren när de uttalats sig offentligt om sin arbetssituation, det är mycket allvarligt, säger Emma Klingvall.

Vårdförbundet

Vårdförbundet är ett fack- och yrkesförbund med cirka 114 000 medlemmar.

Vårdförbundet organiserar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor anställda i regioner, kommuner och privata vårdbolag.

Vårdförbundet har sagt upp det centrala kollektivavtalet med Sveriges kommuner och regioner, SKR och de kommunala företagens arbetsgivarorganisation Sobona. Centrala förhandlingar har inletts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!