Jättesatsningen som Holmen planerar är, om visionen blir verklighet, en av de största man har gjort.
De tre områden där Holmen vill bygga vindkraftparker är Klintaberget, Skybygget och Högsjön. Totalt handlar det om 77 vindkraftverk. Elproduktionen av verken motsvarar behovet i Bravikens pappersbruk och Holmens sågverk i Norrköping – och det är nästan 30 procent av hela Östergötlands elbehov.
Tidigare i veckan hölls ett myndighetssamråd mellan Holmen, Norrköpings kommun, Finspångs kommun och Länsstyrelsen. Om bygget får tillstånd samt att Holmens styrelse bedömer att investeringen är lönsam vid den tidpunkten kommer det att handla om en av de större investeringarna koncernen gör.
Nils Ringborg, talesperson för Holmens vindkraftsprojekt i Östergötland, förklarar att Sverige står inför en stor elutmaning. Prognoserna pekar mot en ökning med cirka 60 procent till 2045. Det mesta av kraften produceras i dag i Norrland och ska ner till södra Sverige där behovet är stort.
– Det är en samhällsutmaning som i slutändan påverkar oss som konsumenter. Holmen vill vara en del av lösningen. Självklart har vi ett egenintresse för att behålla konkurrenskraften på våra industriplatser i Bravikens Pappersbruk och Holmens såg, men det viktigaste för vår satsning är att bidra till omställningen till fossilfritt, där jag menar att Sveriges elförsörjning kommer vara avgörande, säger Nils Ringborg.
Elförsörjningen i södra Sverige behöver förbättras så att risken för elbrist minskar i framtiden. I dag riskerar en otillräcklig elproduktion och svårigheten att förflytta el till södra Sverige att resultera i längre perioder med höga elpriser. Redan i dag begränsar Holmen sin produktion när priserna är höga, men risken är att detta kommer inträffa ännu mer i framtiden.
– Initialt vill vi bli självförsörjande på el i Holmenkoncernen. Varje öre som elpriset går upp så påverkar det vårt resultat med 30–40 miljoner kronor.
Inför vindkraftsplanerna kommer samråd med närboende och allmänhet att ske, både skriftligen via utskick, digital samrådsportal och fysiskt möte.
De aktuella platserna valdes när Holmen Energi 2018 genomförde en kartläggning och vindanalys av hela koncernens markinnehav för att identifiera gynnsamma områden för framtida vindkraftsetableringar.
– Man tittar på skyddad natur, avstånd till närboende, konkurrerade intressen vad gäller till exempel flyg och försvar. Vi har även tittat på fågellivet för att hitta bra placeringar, säger Filippa Giertta, tillståndsansvarig på Holmen.
Varför tre olika platser?
– Dels vill man inte ha ett tillstånd på en plats för det är inte säkert att man vill bygga 77 verk på en gång. Det är så otroligt stora investeringssummor. Då kanske man vill ta en i taget. I vissa områden kanske vi måste ändra oss för vi måste ju lyssna in vad allmänheten tycker. Det är bättre att dela upp det på tre. Det är mer praktiskt.
Många aktörer har av olika anledningar inte fått tillstånd att bygga vindkraftverk i närområdet. Kommer ni att få det?
– Holmen har erfarenhet av att uppföra vindkraftsparker. Redan från början har vi lyssnat på myndigheterna och anpassat oss till deras översiktsplaner för att hitta rätt ansats.
Vad skulle investeringen kosta?
– Det är väldigt stora summor, avslutar Nils Ringborg.