Ett nytt våningsplan varannan vecka. Det nya 17-våningshuset vid Yllefabriken – Tornhuset – är på väg uppåt i högt tempo. När vi besöker byggarbetsplatsen jobbar man intensivt på plan sex samtidigt som monteringen av våning sju har inletts. Redan i det läget öppnas vyerna och man kan njuta av utsikten med en lätt svindlande känsla.
– Då återstår det ändå mer än hälften av våningarna att bygga. Det kommer att bli högt. I april ska hela stommen vara på plats och först då kan alla få en känsla av exakt hur högt huset blir. Ett av Norrköpings högsta bostadshus, säger Niklas Holmér, platschef på Sefab.
De bygger med Gamlebro som byggherre. Tidigare i höstas släpptes bostadsrätterna på marknaden och Gamlebros ombud Veronica Zetterberg vittnar om ett mycket stort intresse hos allmänheten. 28 av de 35 lägenheterna är redan sålda.
– Det återstår bara några av de mindre lägenheterna. Den typen av boende som man kanske köper med lite kortare varsel. Vi är i alla fall oerhört glada över responsen. Det är givetvis vad vi hoppades på, även om det fanns en viss osäkerhet med tanke på pandemin, säger hon.
Det växande Tornhuset – totalt etapp två av fyra i området – byggs på höjden på en mycket begränsad markyta. Något som skapar speciella logistiska utmaningar. Alla leveranser av prefabricerade byggelement från måste anlända i rätt tid för att inga förseningar ska uppstå. Samtidigt får de inte komma för tidigt. Det är ont om plats för förvaring.
– Huset i sig är förhållandevis lättbyggt. Det svåra är som sagt logistiken. Att få in och ut materialet på arbetsplatsen på ett bra sätt, säger Niklas Holmér.
Det finns även andra utmaningar att ta hänsyn till.
– Dels är det närheten till Strömmens vatten. Vi måste tänka på säkerheten. När vattnet släpps på stiger det med 80 centimeter på kort tid. Då forsar det riktigt ordentligt ganska nära där vi jobbar. Vi har en ständigt utryckningsklar båt. Dessutom kommer arbetsplatsen att bli mer och mer väderutsatt ju högre upp vi kommer. Blåser det för hårt kommer vi inte ens att kunna lyfta upp byggnadsmaterial under vissa dagar. En mild vinter vore bäst för vår del, fortsätter Niklas Holmér.
Produktionskostnaden är budgeterad till 115 miljoner kronor plus moms.
Även om Tornhuset till stor del handlar om höjden och utsikten vill Veronica Zetterberg även lyfta fram de nedre våningarna. De med mest vattenkontakt. Vi befinner oss så långt ned man kan komma i huset, på våning minus två.
– Spektakulärt, säger hon med blicken på den öppna vyn under Järnbron.
– Man behöver inte ge sig upp till 17:e våningen för att få en spännande utsikt. Bara att se Strömparken från den här nivån är någonting nytt.
Så småningom kommer höghuset att få en granne. Utmed Garvaregatan ska det bli ännu ett hus, ett med sex våningar och med plats för 28 lägenheter. Bygglovsansökan är inlämnad och Veronica Zetterberg hoppas på klartecken från årsskiftet.
– I så fall kan vi börja bygga under första kvartalet 2022. Det är dock ännu inte klart om det blir hyres- eller bostadsrätter. Det är höga krav när det gäller gestaltningen. Husen ska smälta in i miljön, säger hon.
Projektets sista del blir bebyggelse på tomten i hörnet av Garvaregatan och Västgötegatan.
– Intresset är stort för vad vi gör. Många stannar på bron och tittar. Nya kunder och andra entreprenörer kommer på studiebesök, konstaterar Sefabs vd Ronny Johansson.