Beslutet om kamerabevakning i Norrköping är en del i en större satsning inom polisen nationellt som kallas "tekniklyftet". Satsningen handlar, som namnet avslöjar, om att föra in mer teknik i polisyrket.
– Det är telefoner, kroppskameror, appar i telefoner, ja, allt som har med teknik att göra, där vi i polisen har legat efter. Även kroppskameror är på väg till Norrköping, men när vet jag inte, säger Olof Fäldt, polisinspektör i Norrköping.
Så att kameror sätts upp nu har inte med påskens händelser i Navestad att göra?
– Nej, det är en tillfällighet. Vi har en budget till det nu. Flera orter i Sverige har redan fått beslut om det, och i Linköping gick man ut med det här tidigare i veckan, säger Olof Fäldt.
Det är platser i Navestad, Hageby och i centrala Norrköping som förses med fasta kameror. Platser som är brottsutsatta, förklarar Olof Fäldt:
– Platserna som är inringade är platser som vi vill kunna övervaka, där vi vet att det sker många brott och där det rör sig mycket människor. Men exakt var kamerorna kommer att placeras är inte klart än. Vi har kamerabevakning för att det är brottsförebyggande, brottsutredande och trygghetsskapande.
Beslutet innebär att gator, parkeringsytor, gång- och cykelvägar och andra ytor utomhus dit allmänheten har fritt tillträde samt inomhus i köpcentrum får övervakas. Beslutet gäller från den tionde juni och kamerorna kommer att vara aktiva dygnet runt.
Redan tidigare har polisen tillstånd att bevaka vissa platser med kameror i Norrköping. Det nya beslutet innebär att det kommer finnas mellan 10 och 20 kameror.
– Det är svårt att säga exakt hur många kameror det blir. Det beror på hur platsen ser ut. Men vi pratar inte om hundratals, det är inte Storbritannien, förklarar Olof Fäldt.
Skyltar om att platsen kamerabevakas av polis kommer att sättas ut. När det gäller den personliga integriteten menar Olof Fäldt att vinningen – filmer som kan användas i brottsutredningar – väger tyngre än den personliga integriteten.
Men hur ska materialet användas? Tittar ni bara om det finns en brottsmisstanke, eller kan ni titta när som helst?
– Får vi in en anmälan om brott på en adress kan vi titta om vi har spelat in något av händelseförloppet, eller hela. Vi kan även titta om målsägande, brottsmisstänkta eller vittnen passerat. Sedan kommer vi även att kunna titta live på till exempel lördagskvällar och har vi slagsmål kan vi skicka dit en patrull, säger Olof Fäldt.
På fredagsförmiddagen postade polisen i Norrköping inlägg om kamerabevakningen på Instagram och Facebook. Beslutet togs emot med många positiva kommentarer från Norrköpingsbor. Förslag om att sätta upp kameror på andra platser, som innanför promenaderna, Ljura och Eneby, kom upp bland kommentarerna. Och fler platser kan bli verklighet i framtiden, om budgeten tillåter:
– Tanken är att vi ska utöka till ännu flera platser. För det ger en så pass stor vinning. Men vi har inte en obegränsad budget, säger Olof Fäldt.
När det gäller kamerabevakning i form av drönare, eller UAS, så kommer det att ske i en mer begränsad omfattning.
– Det kommer att användas vid större evenemang som till exempel konserter, fotbollsmatcher och liknande, när det bedöms att det finns ett behov av det och vi har ett fast beslut, säger Olof Fäldt.