Gasmästarkontoret är en sista rest från en 137-årig era då Norrköpings lysen, hushåll och industri drevs med hjälp av gas. Tegelbyggnaden blev senare ett museum för epoken som till slut stängdes 2010.p
Robert Melin, ägare till Tunghantering i Norrköping, fick en första förfrågan för fyra år sedan om det skulle vara möjligt att flytta tegelbyggnaden i samband med arbetet i Inre hamnen.
När frågan dök upp igen valde Robert Melin att ta hjälp av kollegan Tommy Nylundh, på Nylundhs tunghantering samt Tunga projekt i Linköping, för att flytta fastigheten som byggts till under sin livslängd och stod på lös stengrund.
– Tommy Nylundh är en av de bättre i hela Sverige när det gäller att flytta hus. Det här är det enda han håller på med. Det krävs många års erfarenhet. Det mest riskfyllda är när man lyfter huset. Att allt håller ihop så att teglet sitter kvar. Tommy har murat grund, stuckit under balk för att kunna få bärighet i väggar. Det är ett riktigt konststycke. Bara vikten på balkarna är 20 ton, berättar Robert Melin.
Huset, som var planerat att ställas vid infarten till kanalen, kunde inte placeras längst bak på trailern som det var tänkt från början. Nu fick det 285 ton tunga huset – 50 ton mer än beräknat – först centreras på trailern med 16 axlar så att det inte skulle välta. När huset skulle sättas på plats gav det en extra omlastning, så att det kunde backas till kanalkanten. Trailern skulle helst inte hamna i Strömmen.
– Huset är tillbyggt, så tyvärr var det tyngre i den änden som låg längst bak på trailern. Flytten kunde ha slutat på två sätt. Ett var att huset skulle förbli helt. Det andra var att resterna av huset till slut skulle kunna ha hamnat i skräpcontainrar. Den ärliga sanningen var att vi inte visste själva hur det skulle sluta. Huset är dåligt, det går inte att flytta en gång till nu, säger Jerry Melin, som haft ansvaret i projektet.
För kommunen var flytten väl motiverad. I första hand för att kunna sanera den sista biten mark på tomten Skeppsdockan.
– Gasmästarkontoret är ett gammalt hus som stått oanvänt utan något större underhåll. Marken där den stod innan var förorenad så vi var tvungna att komma åt den för saneringen. Även höja marken till rätt nivå. Annars hade vi aldrig gett oss på det här överhuvudtaget. Men vi försöker att bevara det vi kan för att behålla lite av den gamla miljön. Då blev det här det bästa alternativet för oss att flytta huset, säger Ola Brånäs, övergripande projektledare för Inre hamnen.
I nuläget finns dock ingen tydlig plan för vad huset ska användas till.
Tunghantering i Norrköping med 20-talet anställda jobbar främst mot industrin, men åtar sig olika specialuppdrag.
– Det vi jobbar med oavsett om det är flytta eller transportera saker eller om vi är inom industri och plockar ned motorer så är det när det kommer till ett visst läge. "Nu har vi kört fast". Då kommer ofta vi in i bilden. Vi gör mycket specialjobb, säger Robert Melin.
Arbetet med tegelhuset, samt kranarna i Inre hamnen, har fått uppmärksamhet efter vägtransportledare Johan Mårtenssons bilder i sociala medier.
– De flesta i branschen säger inte så mycket, de noterar det. Men det har varit väldigt uppskattat att vi har varit med och flyttat huset har vi förstått. Många har skrivit och hört av sig på Facebook.