Mikael Ringkvist, är utredningsledare vid Trafikverket, förklarar vad det är som gör att man nu ska placera ut fyra nya trafiksäkerhetskameror på väg 796 mellan Linghem och Bäckeby.
– Medelhastigheten på den här sträckan är hög, den mäts regelbundet med ett antal års mellanrum. Det vi sett är att sträckan har tillräckligt mycket trafik och är en vägtyp som är intressant för oss samt har hög medelhastighet. Då ser vi att vi behöver åtgärder för att sänka medelhastigheten.
Arbetet med att montera upp de fyra nya trafiksäkerhetskamerorna kommer att utföras under de kommande två veckorna.
Ser man att medelhastigheten sjunker efter att kameror satts upp?
– Ja, absolut. Den finns en studie gjord av VTI under 2022 som visar att effekten är god och håller i sig över tid. Trafikanterna kör inte bara långsammare just vid kamerorna utan även mellan dem.
Att få ned hastigheterna på den svenska vägarna är viktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Hastigheten är avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka.
– Om alla förare i Sverige höll hastighetsgränserna skulle många liv räddas varje år, berättar Mikael Ringkvist.
– Dessutom minskar bullret och utsläppen av koldioxid och andra skadliga partiklar när hastigheten sänks.
Det finns i dag omkring 2 000 trafiksäkerhetskameror utsatta längs vägarna i Sverige. Utbyggnadstakten är cirka 200–300 nya varje år. Uppskattningsvis 20 liv räddas varje år av trafiksäkerhetskameror, som får ned medelhastigheten.