I april började byggandet av den första biten kanal som ska gå in i bostadsområdet Inre hamnen från Motala ström. Fredrik Odin, produktionsledare för projektet på Norrköpings kommun, har jobbat med projektet sedan 2018 och det är först nu som han på riktigt kan se arbetet framför sig.
– Det är egentligen nu som det börjar kännas på riktigt. Det är väldigt skönt att äntligen ha någon som man kan ta på, säger Fredrik Odin.
Arbetet den här dagen består i att lägga ut armeringsjärn på botten av kanalen, där sedan en 40 centimeter tjock platta ska gjutas. När det är gjort tas de stora metallrören, som håller ihop kanalens sidor, bort. Sedan gjuts sidorna och efter det är det bara att fylla på vatten.
Eller?
– Nja, det kommer att dröja en stund. Det är mycket annat som ska bli klart innan, säger Fredrik Odin.
– Den kanalen vi står i nu är ungefär 40 procent av allt som ska byggas. Resterande del av kanalen hoppas vi komma igång med efter semestern. Men sedan ska det byggas en kaj och lite annat längs med Strömmen innan det går att släppa på något vatten, säger Gunnar Wall, platschef för bygget, på NCC.
De metallplåtar som nu fungerar som kanalens sidor och som sticker upp över marken kommer, när bygget är klart, att ligga under marknivå. Marken höjs för att klara av en eventuell klimatförändring.
– Det ska inte spela någon roll om polarisen smälter eller det blir kraftiga regn som håller på i veckor. Det här är planerat att klara sig fram till åtminstone år 2100, oavsett vad som händer klimatmässigt. Det gör att vattennivån i början inte kommer att vara precis uppe vid kanalkanten, men det kommer att finnas bryggor så att man också kan komma närmre vattnet. Blir det hälften så bra som det är ritat så blir det kanon, säger Fredrik Odin.
Totalt kommer det finnas 450 meter kanal i Inre hamnen. Att just bygga kanaler i stadsmiljö är inte jättevanliga projekt och för både Fredrik Odin och Gunnar Wall är det första gången. En sak som har förvånat dem är alla de träpålar som pålat upp byggnationer i hamnen sedan 100 år tillbaka i tiden. Många av dem är så fräscha att de ser nya ut.
– Vi har även sprungit på en massa konstruktioner som vi inte vetat om. Gamla hus och byggnader som man en gång i tiden bara byggt över och sedan glömt bort. Men det är ganska spännande, säger Gunnar Wall.