Postnord TPL jobbar med tredjepartslogistik och sköter på den gigantiska anläggningen på Malmölandet bland annat lager och lagerhantering åt Bauhaus. När den nya solcellsanläggningen är i drift ska den årligen producera cirka sex gigawattimmar el, vilket motsvarar hushållselen för runt 1 200 villor.
Under delar av året kommer solcellsanläggningen producera mer el än vad hela anläggningen förbrukar och överskottet går ut till det lokala elnätet. Genom ett trepartsupplägg kommer Postnord enbart köpa den el man förbrukar. Investeringen står investmentbolaget Swede Solar för och soltechbolaget Soltech Energy Solutions står för bygge och installation.
– Extra roligt att Postnord gör det möjligt för oss att installera en långt större anläggning än vad som först var tanken. Detta gör att de kommer att få ett stort överskott av el på sommaren men även mer solel i fastigheten under vår och höst än vad en mindre anläggning hade producerat. Ett perfekt sätt att utnyttja en takyta som annars hade varit oanvänd och samtidigt avlasta det lokala elnätet, säger
Christoffer Caesar, vd på Soltech Energy Solutions.
Affärsupplägget är att Postnord enbart köper elen de konsumerar genom ett fast pris. De slipper därmed binda upp eget kapital för att finansiera anläggningen. Fastigheten på Malmölandet har också redan en nätanslutning vilket gör att ingen kapacitet behöver reserveras i elnätet utan anläggningen stöttar enbart elnätet med överskottet av solel som inte används i fastigheten.
– Den här finansieringslösning är mer och mer intressant och elpriserna gör att den här lösningen blir mer lukrativ, säger Soltechs entrprenadschef Niklas Lundström.
Uppe på det stora taket pågår installationen för fullt och när det är färdigt kommer nästan hela taket vara täckt av solpaneler. Totalt motsvarar ytan drygt sex fotbollsplaner.
– Vi använder en fästteknik som inte skadar taket och vi hoppas att vi ska få alla solpaneler på plats innan året är slut. Vi gör många ovanliga projekt men den här anläggningen är lite unik. Så här stora anläggningar är inte vanliga på tak. Det byggs sällan större än med en effekt på fem megawatt och den här kommer att ha en effekt på 6.3 MW, säger projektledaren Rani Alhass.