Det är Norrköpings Fria Läroverk som nu, som första skolan i landet, är med i ett pilotprojekt för en så kallad kroppstemperaturscanner. Skolan är tillsammans med ett äldreboende i Stockholm först i Sverige att testa den nya "enheten". På fem sekunder får både elever och lärare ett svar på kroppstemperaturen och kan samtidigt "sprita" sina händer och skor. En förhöjd temperatur kan tyda på covid-19 och satsningen är ett led i att stoppa smittspridningen.
Elsa Karlsson och Louisa Lembke, elever på skolan, tycker att det känns bra och tryggt och välkomnar den nya tekniken.
– Det är svårt att veta om man är tillräckligt frisk för att gå till skolan ibland. Nu kan man vara säker när man kommer hit, säger Elsa Karlsson.
– Om man slipper corona så är det ju bra, men det är inget man tänker på varje dag. Att ha den här säkerheten känns bra, säger Louisa Lembke.
Det italienska bolaget Spray for Life har utvecklat systemet och försöker lansera produkten i Skandinavien, Tyskland och Spanien. I Italien har man redan börjat. Företagets vd Josef Demiral berättar att det var en tillfällighet att just Fria Läroverket i Norrköping får testa scannern.
– Vi har letat efter platser att lansera den här produkten och det var viktigt för oss att var i rätt område och miljö. Skolor, kontor, äldreboenden och vårdhem är bland annat de platser vi tittar på, för det är ju där spridningen är som störst.
När den färdiga produkten är ute på marknaden kommer kostnaden vara cirka 4 000 kronor per månad med ett hyresavtal. Vill man äga den så kostar den cirka 49 000 kronor, berättar Josef Demiral.
Peter Warma är nyligen tillträdd som rektor på Fria Läroverket. Han kommer från en tjänst som områdeschef inom Norrköpings kommun, men har innan det en lång bakgrund inom vård och omsorg.
– De kontaktade oss och undrade om vi var intresserade av att testa den här slutversionen. Vi diskuterade och för mig är det viktigt att kunna erbjuda en säker produkt så att det inte ger en falsk trygghet.
Om scannern visar en för hög kroppstemperatur så får eleven eller läraren ta kontakt med rektorn för information och får sedan gå hem igen.
– Det är för att vi ska kunna hålla koll så att ingen bara vänder i dörren och vi inte vet om det. Ingen vill ha en sjuk kompis på skolan, säger Peter Warma.