Rådet från experten: "Låt tungan vispa som en gädda"

För matematikläraren och fotografen Peter Holgersson är vinet vägen till de inre bilderna. "Jag dricker väldigt lite. Jag luktar mest på det", säger han.

Vin är en upplevelse av smak och doft. "För mig skapar det inre bilder", säger Peter Holgersson.

Vin är en upplevelse av smak och doft. "För mig skapar det inre bilder", säger Peter Holgersson.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2021-11-19 19:00

Först bara ett råd från vinkonnässören Peter Holgersson. Det är omöjligt att hoppa över det. Så kommer jag alltid att smaka på vinet, från och med nu.

– Ta en stor klunk. Låt tungan vispa som en gädda. Vinets smaker fyller din mun. Svälj en gång. Smaka. Svälj en gång till. Smaka. Och sedan sväljer du det sista. Dra in luft i vinet mellan varje gång du sväljer. Känn ett vin som ger dig bilder, säger han.

undefined
Vin är en upplevelse av smak och doft. "För mig skapar det inre bilder", säger Peter Holgersson.

Det finns inget halvhjärtat i det Peter Holgersson tar sig an. Han är matematiklärare. Han är fotograf. Han har tränat friidrottare och orienterare i landslaget. Alltid med ambitionen att vara bäst. Han har vunnit priser som lärare. För pedagogiken. Han har vunnit internationella priser i fotografi. Sedan några år tillbaka är det "all-in" på vin som gäller. Vid sidan om allt annat.

– Jag dricker väldigt lite. Jag luktar mest på vinet. Jag gillar att vara noggrann. Det känns stimulerande att lära sig om smaker, dofter och att känna skillnad på bra, bättre och bäst. Vin för mig skapar bilder i huvudet. Kanske om en plats. Det sätter igång fantasin, säger han.

undefined
"Jag försöker köpa viner som jag gillar på auktioner. Ibland går det att göra fynd", säger han.

För Peter Holgersson är det kanske vetgirigheten och vägen fram till förädlade kunskaper som är själva grejen. Han talar både länge och initierat om vilka glas som behövs. Om vilken temperatur olika viner ska ha. Om hur länge det ska luftas. Men också om att det är bra att veta vilka år som var ovanligt gynnsamma för vindruvorna. Kanske på en specifik plats. Att samla på den kunskapen och sedan pricka rätt i sökandet efter smaker och tydliga bilder. Det är en del av det goda livet för honom.

– Det ger mig mycket när jag vet att kunskapen ger vinet de allra bästa förutsättningarna för att avnjutas.

undefined
"Ha gärna två olika sorter att jämföra med. Om det är en bra champagne växer moussen till en gräddig kräm upp i gommen när tungan vispar som en gädda", säger Peter Holgersson.

Vi träffas hemma i bostaden, som också är kontor för det egna företaget. Lägenheten delar han med sambon Josefine Loftenius, dottern Lovis (snart åtta månader) och labradoren Mimmi (sex år). 

– Man kan säga att den var en pryl som fick mig att bli extra intresserad av vin. Den heter "Coravin" och öppnade möjligheter för mig.

undefined
Prylen som fick Peter Holgersson att gå "all-in" när det gäller vin.

Coravin kan det skrivas mycket om. Men kort sagt gör en nål och gasen argon att du kan ta en liten smutt ur vinflaskan och återförsluta den utan att kvalitet och livslängd påverkas. "En genial pryl", är omdömet.

– Det här gjorde att jag kunde börja testa dyrare viner och känna skillnader på ett påtagligt vis. Jag tycker att man bör ha två olika flaskor samtidigt för att kunna jämföra vilken som är bra och vilken som är bättre. Det är det jag gör när det ska lagas mat. Det hade blivit alldeles för dyrt om jag hade blivit tvungen att korka upp flaskorna helt varje gång, säger Peter Holgersson och skrattar.

undefined
Peter Holgersson har vunnit priser för sitt fotograferande och för sin pedagogik.

Med familj och jobb undrar jag hur han får tid med sitt vinintresse. Lite skämtsamt, lite på allvar, säger han att det finns nätter. Nätter som han kan använda till att speja runt på nätet efter vinauktioner. Han vet vad han ska leta efter.

undefined
"Jag doftar mer på drycken än dricker den", säger Peter Holgersson.

– Jag kan förstås aldrig tävla med en miljonär som verkligen vill ha ett vin. Men ibland är intresset lågt och då kan jag göra fynd. Nyligen lyckades jag köpa in en av mina favoriter, på auktion till ett bra pris. En röd Bordeaux från kommunen Pauillac som heter Chateau Pontet-Canet, från otroliga år 2009, säger han.

undefined
Peter Holgerssons favorit. Finns på Systembolaget. Pris: 3731 kronor flaskan.

Priset? Troligen alldeles för dyr att dricka på egen hand…

– Men den räcker ett tag och vad kostar ett glas på krogen? Om du ens får något som är så bra.

Pristagaren

Peter Holgersson har varit nominerad till pedagogpriset Gyllene Moroten vid Linköpings universitet åren 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021. 

2020 vann han priset.

2014 vann han guld i klassen Sports Feature Stories i tävlingen World Press Photo för sin bildserie där han följde cancersjuka sjukamparen Nadja Casadei. 

Han blev också tvåa samma år i tävlingen Picture Of the Year international (POYi) i klassen Sports Picture Story.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!