Först bara ett råd från vinkonnässören Peter Holgersson. Det är omöjligt att hoppa över det. Så kommer jag alltid att smaka på vinet, från och med nu.
– Ta en stor klunk. Låt tungan vispa som en gädda. Vinets smaker fyller din mun. Svälj en gång. Smaka. Svälj en gång till. Smaka. Och sedan sväljer du det sista. Dra in luft i vinet mellan varje gång du sväljer. Känn ett vin som ger dig bilder, säger han.
Det finns inget halvhjärtat i det Peter Holgersson tar sig an. Han är matematiklärare. Han är fotograf. Han har tränat friidrottare och orienterare i landslaget. Alltid med ambitionen att vara bäst. Han har vunnit priser som lärare. För pedagogiken. Han har vunnit internationella priser i fotografi. Sedan några år tillbaka är det "all-in" på vin som gäller. Vid sidan om allt annat.
– Jag dricker väldigt lite. Jag luktar mest på vinet. Jag gillar att vara noggrann. Det känns stimulerande att lära sig om smaker, dofter och att känna skillnad på bra, bättre och bäst. Vin för mig skapar bilder i huvudet. Kanske om en plats. Det sätter igång fantasin, säger han.
För Peter Holgersson är det kanske vetgirigheten och vägen fram till förädlade kunskaper som är själva grejen. Han talar både länge och initierat om vilka glas som behövs. Om vilken temperatur olika viner ska ha. Om hur länge det ska luftas. Men också om att det är bra att veta vilka år som var ovanligt gynnsamma för vindruvorna. Kanske på en specifik plats. Att samla på den kunskapen och sedan pricka rätt i sökandet efter smaker och tydliga bilder. Det är en del av det goda livet för honom.
– Det ger mig mycket när jag vet att kunskapen ger vinet de allra bästa förutsättningarna för att avnjutas.
Vi träffas hemma i bostaden, som också är kontor för det egna företaget. Lägenheten delar han med sambon Josefine Loftenius, dottern Lovis (snart åtta månader) och labradoren Mimmi (sex år).
– Man kan säga att den var en pryl som fick mig att bli extra intresserad av vin. Den heter "Coravin" och öppnade möjligheter för mig.
Coravin kan det skrivas mycket om. Men kort sagt gör en nål och gasen argon att du kan ta en liten smutt ur vinflaskan och återförsluta den utan att kvalitet och livslängd påverkas. "En genial pryl", är omdömet.
– Det här gjorde att jag kunde börja testa dyrare viner och känna skillnader på ett påtagligt vis. Jag tycker att man bör ha två olika flaskor samtidigt för att kunna jämföra vilken som är bra och vilken som är bättre. Det är det jag gör när det ska lagas mat. Det hade blivit alldeles för dyrt om jag hade blivit tvungen att korka upp flaskorna helt varje gång, säger Peter Holgersson och skrattar.
Med familj och jobb undrar jag hur han får tid med sitt vinintresse. Lite skämtsamt, lite på allvar, säger han att det finns nätter. Nätter som han kan använda till att speja runt på nätet efter vinauktioner. Han vet vad han ska leta efter.
– Jag kan förstås aldrig tävla med en miljonär som verkligen vill ha ett vin. Men ibland är intresset lågt och då kan jag göra fynd. Nyligen lyckades jag köpa in en av mina favoriter, på auktion till ett bra pris. En röd Bordeaux från kommunen Pauillac som heter Chateau Pontet-Canet, från otroliga år 2009, säger han.
Priset? Troligen alldeles för dyr att dricka på egen hand…
– Men den räcker ett tag och vad kostar ett glas på krogen? Om du ens får något som är så bra.