Innan årsskiftet har Northvolt lovat att tillkännage vilken ort som kommer att få den nya etableringen. Norrköping är en av sex svenska orter och tre i övriga Europa som det spekuleras om. Orten som får jätteetableringen kan räkna med 2 500 nya jobb.
Just nu pågår ett dialogutbyte mellan Northvolt och kandidaterna, där varje ort försöker marknadsföra sig själv på bästa sätt. De orter i Sverige som det spekuleras om är bland annat Gävle, Borlänge, Sundsvall-Timrå, Umeå, Skövde, Östersund och Norrköping. Dessa orter har olika fördelar och utmaningar.
Northvolt behöver, förutom en stor bit mark, även tillgång till en stor mängd el, mycket vatten, god infrastruktur, arbetskraft och faciliteter som är kopplat till många nya invånare. Northvolt är, enligt uppgifter som vi tagit del av, intresserade av att veta hur kapaciteten inom respektive kommuns skolsystem ser ut och om de kan möta ett behov av internationella utbildningsprogram. Enligt samma uppgifter är företaget också intresserade av att få veta mer om tillgången på bostäder.
– Vi svarar kontinuerligt och har en dialog med Northvolt. Det är många mjuka faktorer i det här som har med kompetensförsörjningsfaktorer att göra. Människor ska vilja flytta hit och gå i skola här. Northvolt sammanställer svaren från alla orter och vi hoppas förstås att de ska tycka att Norrköping är det bästa valet, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör i Norrköping.
Vid tillverkningen av batterier behövs en stor mängd vatten. Det går åt mellan 250–300 kubikmeter vatten i timmen, så mycket finns inte vid Klinga i dag, där det är tänkt att den nya batterifabriken ska ligga. Lösningen man tittar på då är att gräva en ny anslutning direkt från Glan, det är en sträcka på fyra kilometer.
– Vi har grävt fram vatten och avlopp till industriområdet i Klinga och kommer att koppla på de nya industrier som etablerar sig där. Vi kommer även att leverera dricksvatten till Northvolt, om det blir så att de kommer att bygga där. Det vattnet är till kök och duschar. Men om de behöver 300 kubik i timmen till tillverkningen får de gräva de ledningarna själva, så mycket vatten har vi inte, säger Henrik Peterson, vd på Nodra.
Vem bekostar en ny vattenanslutning direkt till Glan?
– Det gör Northvolt själva i så fall. Vi som huvudman för vatten och avlopp i kommunen kan vara behjälpliga med att tala om var det är lämpligt att dra rören.
Hur påverkas Glan av ett uttag av 250–300 kubik i timmen?
– Glan har otroligt mycket vatten, det är en fantastisk naturresurs som vi har i vår region. Vi tar dricksvatten till hela Norrköping ur Glan och det är mindre än en procent av det totala vattenflödet. Det är ett jättestort vattenavrinningsområde som gör att det är så höga vattenflöden, säger Henrik Peterson.
Om man ska göra ett nytt uttag ur Glan behövs en ny vattendom. Det är länsstyrelsen som beslutar om den, en process som kan ta tid. Arbetet med detaljplaner ska vara klara andra kvartalet 2022. I slutet av tredje kvartalet 2022 ska markarbetena starta.
Vi har frågat Northvolt om deras tidsplan och kommande process med ansökningar om miljötillstånd. Anders Thor, senior manager external affairs på Northvolt, svarar i ett mail att de inte går ut med några detaljer kring processen i nuläget.