Under tisdagen gjorde fartyget ett stopp i Norrköpings hamn och lade till i Södra hamnen vid Sjötullsgatan.
Varje månad året om ger sig forskningsfartyget R/V Svea ut på sin veckolånga rutt. Från hemmahamnen i Lysekil längs västkusten, genom Öresund och upp i Östersjön. Ombord då är SMHI:s oceanografer som på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samlar in mängder av data genom olika vattenprover. Uppgifter som bland annat ger viktig kunskap om havets näringsämnen, syrehalt, temperatur med mera.
Östersjöns hälsotillstånd är dåligt, till och med "sämre än någonsin", enligt Helén Andersson, chef för forskningsavdelningen på SMHI, även om det finns ljuspunkter.
– Man har gjort jättemycket med näringsutsläppen. De är i dag på ganska låga nivåer, men vi lever fortfarande med de utsläpp vi gjorde på 60-talet. Nu spelar dessutom inte väder och vind oss i handen utan det förstärker situationen. Därför är det så viktigt att ha data kombinerat med beräkningsmodeller. Har vi långa tidsserier kan vi också se varför det ser ut som det gör, säger hon om forskningsuppdraget på R/V Svea.
En sak som oroar henne är hur läkemedel och kemikalier påverkar haven, där är kunskapen än så länge ganska liten.
– Övergödningen vet vi om och det har alla länder jobbat dedikerat med under lång tid när det gäller läkemedel och kemikalier är det svårt att ha koll på vad som går ut i havet. Det är en stor problematik, säger Helén Andersson.
Under sina provtagningar kollas också syrehalten i havet. Varje år analyserar SMHI syremätningar från Sverige och andra länder runt Östersjön för att beräkna hur stora ytor av Östersjöns bottnar som lider av syrebrist och total avsaknad av syre. Ju längre tid det går mellan inflöde av friskt saltvatten från Västerhavet ju större blir områdena med bottnar utan syre i Östersjön. Nu sträcker sig området långt upp i mellersta Östersjön
– Nu har det inte varit något stort inflöde sedan 2014. Förr var det mycket mer nordvästliga vindar, nu är de ofta sydvästliga, Anna-Kerstin Thell, sjögående laboratorieassisten på R/V Svea.
R/V Svea ägs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Sjöfartsverket ansvarar för drift och besättning och forskningen ombord utförs till största delen av SLU och SMHI.