Det är en pappa och hans två vuxna söner som sitter häktade misstänkta för att med hjälp av avancerad teknik ha tillhandahållit fusktjänsten, som enligt åklagarna ska ha omsatt över tio miljoner kronor. Vid tillslaget i den så kallade sambandscentralen i centrala Norrköping – som genomfördes samtidigt som omkring 70 000 personer svettades med att lösa uppgifterna – beslagtogs 2,8 miljoner kronor i kontanter.
Vid tillslaget greps sammanlagt sju personer – varav tre i sambandscentralen, en provledare i en sal där högskoleprovet i Norrköping gjordes – och tre andra i Norrköpingstrakten. Det är nya uppgifter. Tidigare har Ekobrottsmyndigheten bara berättat att fyra personer greps i Norrköping.
– Fyra av dem (sju) släpptes efter förhör, men misstankarna kvarstår, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten.
Vi har försökt kartlägga de tre häktade personerna och vi har framför allt fått fram uppgifter om den äldste sonen. Personer i kretsen kring honom säger att han har kapacitet att bygga upp fusktjänsten och marknadsföra den.
– Han hade definitivt kapaciteten att vara hjärnan bakom fusket. Han är väldigt smart, säger en person i kretsen kring 25-åringen, som vill vara anonym.
Det som gjorde omgivningen misstänksam var att 25-åringen köpte en stor lägenhet som han enligt egen utsago inte hade något lån på. Dessutom betalade han allt kontant.
– Det jag reagerade på var att han hade mycket pengar att röra sig med för att vara student och att hans lägenhet var så exklusivt inredd, säger en annan person.
Bilden av 25-åringen som en smart person förstärks av att han också är medlem i Mensa, en förening för intelligenta människor. Enligt föreningens hemsida samlar de personer som har fått ett resultat motsvarande de övre två procenten av befolkningen när det gäller IQ. Minimigränsen för medlemskap är 131, enligt Wechslerskalan, som används för att mäta IQ i Sverige.
Men trots att 25-åringen är med i Mensa – och misstänks ha haft tillgång till avancerade fuskredskap – så fick han själv inte något anmärkningsvärt resultat på högskoleprovet, som han gjort tre gånger. Första gången på hösten 2012 då han fick 1,4. Han fick samma resultat när han gjorde det våren 2013, men förbättrade det till 1,75 på hösten samma år.
På hösten 2014 kom han in på en svensk prestigeutbildning på universitetsnivå och har sammanlagt tagit omkring 130 högskolepoäng.
Åklagarna på Ekobrottsmyndigheten sade vid presskonferensen i måndags att de tre häktade männen inte är kända av polisen sedan tidigare. Men 25-åringen är trots detta dömd vid två tillfällen. 2011 dömdes han till dagsböter för häleriförseelse och 2009 till en villkorlig dom för misshandel och vållande till kroppsskada. De andra två männen har vi inte hittat några domar på.
Trots att förundersökningsledarna vid Ekobrottsmyndigheten bedömer att huvudmännen bakom fusktjänsten har omsatt över tio miljoner kronor är de tre häktade männens deklarerade inkomster under 2015 och 2016 inte anmärkningsvärt höga. Den äldre sonens inkomst låg 2016 exempelvis på drygt 248 000 kronor och den yngste sonens inkomst var samma år 210 700 kronor, enligt Skatteverket.
Faderns taxerade inkomst för 2016 var 443 000 kronor, vilket enligt SCB var strax över medelinkomsten för en 53-årig man det året.
Pappan är företagare och beskrivs som en praktiskt lagd man.
– Han har ingen teknisk utbildning, utan arbetar med en skiftnyckel, säger en av våra källor.
Vi har också talat med männens juridiska ombud, Bertil Dahl, Edward Lundqvist och Mikael Abrahamsson. Alla tre säger att det är ovanligt hög sekretess kring den här förundersökningen och att deras klienter förnekar brott.
– Min klient har valt att inte närmare kommentera utredningen eller situationen för närvarande, säger Edward Lundqvist, som företräder 25-åringen.
Både Mikael Abrahamsson och Edward Lundqvist säger dock att de inte utesluter att deras klienter kommer att överklaga häktningsbeslutet.