– Det är första gången som en damagasell föds i Sverige, så därför känns det här extra roligt, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården i en skriftlig kommentar.
Hon berättar att arten är akut hotad, det finns färre än 200 individer kvar i det vilda.
– Därför ingår Kolmården i ett europeiskt bevarandeprojekt för att rädda arten och vi är så glada över de två små kalvarna, fortsätter hon.
Det var på måndagen den 10 januari som damagasellen Turi födde en kalv och bara dagen efter var det honan Tajas tur. Båda kalvarna är honor och vägde ungefär tre kilo vid födseln. I vuxet tillstånd kommer de att väga mellan 35 och 40 kilo. De små kalvarna har fått namnen Tingeling och Arwen.
Pappa till de båda kalvarna är gasellbocken Dexter. Han kom till Kolmården 2021 från en djurpark i Belgien, som Kolmården samarbetar med i sitt försök att rädda arten.
Tidigare fanns damagasellerna i vilt tillstånd över hela Sahelo-Sahara-regionen, men i dag finns endast små fragmenterade populationer i Tchad och Niger kvar. Anledningen till den drastiska minskningen är främst tjuvskytte och förstörelse av deras naturliga miljöer.
Damagasellen är världens största gasellart. Den är rödbrun och vit, har en lång och smal hals och långa smala ben. Både honan och hanen har s-formade horn. De äter gräs, men främst blad och örter och kan ibland ses stå på bakbenen för att nå upp till träd och buskar. Damagasellen lever vanligtvis i grupper på mellan 10–20 individer.