Utomhus stiger temperaturen mot 30 grader. På fryslagret hos restaurang- och storköksgrossisten Martin & Servera pekar kvicksilvret stadigt ner på minus 28.
– Du vänjer dig att det är kallt. Jag försöker jobba åtminstone en timme i taget innan jag tar rast, säger Martin Månsson och tar av sig mössan innan han pustar ut.
Kollegan Oskar Gustavsson berättar att sömn och bra kost är extra viktigt när förutsättningarna på jobbet lutar åt det mer extrema.
– Att komma in i värmen efter att ha jobbat ett pass är som att få en smäll i ansiktet, hävdar Fredrik Cedervärn när den korta rasten är slut.
Ju mindre avdelningen är desto tajtare blir sammanhållningen inom arbetsgruppen, där även hög trivsel är en igenkänningsfaktor.
– Jag gissar att vi plockar 300 beställningar av varierande storlekar under en dag. Alla är inte jättestora, men många är det, säger Martin Månsson, och hoppar på eltrucken för en ny sväng på fryslagret.
Lagerchefen Daniel Ovinder berättar att det är nödvändigt att göra flera avbrott under en dag när förutsättningarna är så speciella.
– Att personalen hinner återhämta sig mellan varven är nödvändigt för att man ska orka med omständigheterna, förklarar han.
I lager- och e–handelsavtalet får du ett så kallat frysrumstillägg på lönen som är på tio procent av avtalets högsta minimilön för lagerpersonal. Detta gäller om du jobbar mer än 30 minuter i frysrum under arbetsdagen, uppger Handelsnytt.