Han satt på en bänk tillsammans med tre kompisar på skolgården när det plötsligt kom ett stort dammoln emot dem.
– Jag andades in det och började hosta. Det kändes som jag fick en smäll i lungan. Jag kunde inte andas.
Det har gått ett halvår sedan den där onsdagseftermiddagen den 12 oktober då allt ställdes upp och ner för Daniel Wahlin och hans familj. Strax efter det att han andats in dammet från borrningen efter bergvärme som pågick på Vikbolandsskolans skolgård i Östra Husby säckade Daniel ihop.
– När jag skulle gå på bussen fick jag jäkligt ont och var tvungen att lägga mig ner på marken, säger han.
"Kunde knappt andas"
Han kunde inte resa sig och ringde efter sin mamma. Hon kom snabbt och efter ett besök på vårdcentralen åkte de raka vägen till akutmottagningen vid Vrinnevisjukhuset, där han opererades akut för lungkollaps och lades in på kirurgkliniken.
Efter tio dagar flyttades han över till thoraxkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, där han återigen opererades två gånger.
– Det är det värsta jag har varit med om. Jag har lidit så mycket. Det kändes som jag skulle dö, säger Daniel Wahlin.
Fortfarande har han ont i ärret efter operationerna och lungorna smärtar. Innan olyckan tränade han fotboll fyra gånger i veckan och nu försöker han vara med en gång i veckan.
– När jag började spela igen kunde jag knappt andas och det är svårt att få upp konditionen. Jag blir lätt andfådd. Läkarna sade att det skulle ta lång tid, men jag trodde ändå inte att det skulle bli så här.
Men det är ändå inte det värsta.
– Jag har nyligen tagit dykcertifikat och kommer aldrig att få dyka med tuber mer. Det är det värsta. De säger att lungorna inte klarar det tryck som blir när man dyker och de säger att jag inte får flyga på ett halvår.
Föräldrarna anklagar skolan
Daniels föräldrar Lasse Wahlin och Karin Gustavsson ifrågasätter skolans och kommunens agerande.
– De påstår att han har ett medfött fel, men det borde väl rektorn som är ansvarig för arbetsmiljön på skolan i så fall ha tagit reda på innan hon gav klartecken till borrningen. Jag anser att skolan och Norrevo som beställde borrningen har gjort sig skyldiga till vållande av kroppsskada, säger Lasse Wahlin, som ifrågasätter den ersättning på 4 800 kronor som kommunens försäkringsbolag, Länsförsäkringar Östgöta, hittills kommit fram till.
Familjen har krävt kommunen på ytterligare skadestånd.
Karin Gustavsson är av samma uppfattning.
– Det var händelsen i sig som orsakade hans skada, menar hon.
Föräldrarna känner att ingen vill ta på sig ansvaret för den skada på lungan som sonen fått.
– Hur ska vi våga ha våra barn på skolgårdar där de utsätts för sådana här risker? Det fanns dessutom inga varningsskyltar vid borrningen. Det satte de upp först efter att Daniel drabbats, säger Lasse Wahlin, och sonen instämmer.
– Innan fanns det bara ett staket, men när jag kom tillbaka hade de satt upp plast kring borrningen och skyltar.
Kommer att överklaga
Lasse Wahlin har framfört klagomålet till det kommunala bolaget Norrevo, som var byggherre för borrningen efter bergsvärme.
Byggnads- och miljöskyddsnämnden har dock beslutat att lämna ärendet utan ytterligare åtgärd. Vid granskning av Norrevos rutiner kring installationen av bergvärme vid Vikbolandsskolan har bygg- och miljökontoret inte funnit sådana brister i rutinerna att borrningsarbetet skulle orsaka olägenheter för elevernas och lärarnas hälsa.
– Mätningar som Norrevo låtit göra visar att de partiklar som kommer ut i luften vid borrning klarar sig med god marginal inom gränsvärdena, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Göran Eriksson.
Lasse Wahlin kommer att överklaga det beslutet till länsstyrelsen.
Angående skadorna hänvisar Göran Eriksson även till ett protokoll från ett styrgruppsmöte, där det står att rektorn på Vikbolandsskolan Denise Eriksson har pratat med läkaren och att enligt läkaren så har berörd elev ett medfött fel på lungan.
Catarina Månsson, försäkringssamordnare på Norrköpings kommun, berättar att kommunen har anmält ärendet till Länsförsäkringar.
– Vi har samlat ihop uppgifter och skickat det till Försäkringsbolaget, som utreder om kommunen kan vara skadeståndsskyldig.