De äldsta delarna av Kåkenhus – som universitetsbyggnaden vid Skvallertorget kallas – är från 1830. Vattenkraftverket, som gav elektricitet åt den tidigare textilfabriken, finns fortfarande kvar.
I dag har arbetarna ersatts av drygt 5 000 studenter. Men Anna-Karin Anderwall, fastighetschef på Akademiska hus, poängterar att skyddsrummet inte bara är till för dem.
– Det är till för alla som befinner sig i Norrköping. Skulle något inträffa som innebär att man behöver uppsöka ett skyddsrum är man välkommen hit.
Kapaciteten är 400 personer, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Skyddsrummet är uppdelat i flera mindre rum. Några av dem används av studentföreningar till förvaring, men under vår rundtur ser vi att de flesta rum står tomma.
En granskning som NT gjort visar att MSB bara genomfört ett fåtal skyddsrumskontroller i Norrköping de senaste åren. Men efter att Ukrainakriget bröt ut har Akademiska hus gjort egna inspektioner.
– Akademiska hus har gjort en nationell översyn av alla våra skyddsrum för att försäkra oss om att det är ordning och reda i dem, säger Anna-Karin Anderwall.
Hur var skicket?
– Det varierade lite grand. Det vi har gjort främst är att tillsammans med våra hyresgäster se till att vi verkligen kan ställa i ordning dem på 48 timmar.
Efter översynen installerades bland annat ny belysning i skyddsrummet på Campus Norrköping.
– Nu är allt 100 procent, säger Anna-Karin Anderwall.