Det var idel muntra miner vid Kriminalvårdens presskonferens och det låg en förväntan i luften. På plats fanns både kommuntjänstemän och politiker. De log i smyg.
– Jag fick veta i måndags kväll. Då fick jag ett sms av Anna Selander, hon fick beskedet vid ett telefonsamtal med Kriminalvården, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.
I sms:et stod det "Vi landade Kriminalvården!!". Men Olle Vikmång befann sig just då i ett känsligt läge.
– Jag stod tillsammans med fullmäktigegruppen och kunde inte visa några känslor utåt. Helst ville jag ju berätta för hela världen, men jag var tvungen att hålla det för mig själv. Nu är det härligt att äntligen kunna prata om det.
Han är märkbart lättad – och glad över beskedet.
– Det här är bra för Norrköping. Inledningsvis innebär det ett par hundra nya jobb, det är jobb av olika karaktär, en anstalt är ju lite av ett samhälle i samhället. Det är dessutom jobb som vi vet kommer att finnas i Norrköping under väldigt lång tid.
Från början var tanken att Kriminalvården skulle bygga ett nytt storfängelse inom Region Öst. Nu blir det i stället två mindre. De kommer båda att ha säkerhetsklass två. Det innebär att det är slutna anstalter, men de är inte anpassade för de mest riskfyllda internerna som har hög risk för rymning eller fritagning. Enligt Kriminalvården är det sällsynt att någon rymmer från en sluten anstalt. Totalt ska anstalterna i Norrköping och Värnamo kunna ta emot 400 interner.
– Vår tanke är att anstalterna ska bli ungefär lika stora, men exakt hur platserna kommer att fördelas är inte bestämt än, säger Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetschef på Kriminalvården.
Han säger att valet föll på Norrköping för att det är ett bra läge, att det finns en stor arbetsmarknad och att häktet är både slitet och litet – den nya anstalten kommer att kunna avlasta häktet i polishuset.
Kriminalvården har tidigare haft strategin att bygga stora anstalter. Nu tänker man om. Anledningen är att myndigheten har svårt att hitta arbetskraft.
– Vi har utmaningar att hitta rätt kompetens på flera orter, därför har det argumentet vägt extra tungt vid den här etableringen. Det är tuff konkurrens om lärare, sjuksköterskor och andra specialisttjänster. Men även när det gäller kriminalvårdare.
Blir det inte mycket dyrare att bygga två anstalter i stället för en?
– Jo, det hade varit effektivare att bygga en större anstalt. Men vi tror att kompetensförsörjningen kommer att bli utmanande. Vi är i stort behov av platserna och vi bedömer att vi kan få dem snabbare om vi bygger på två orter samtidigt. Dessutom ger det större möjligheter att expandera – vilket vi tror kommer att behövas.
Kriminalvården bygger även ut anstalten på Skenäs. När det är klart kommer den också att ha plats för ungefär 200 interner. Platserna behövs för anstalten i Kolmården stängs i maj 2023.
– Vi hade velat vara kvar i Kolmården till utgången av 2024, men det gick inte. Vi har ett besvärligt läge och är i behov av fler platser, säger Björn Myrberg.
De nya anstalterna byggs för att kunna byggas ut. I Norrköping har kommunen pekat ut ett 38 hektar stort område där de tänker sig att anstalten ska placeras. Marken ligger i Klingstad på Ingelstaområdet, söder om riksväg 51 och väster om E4 mot Kvillingeslätten.
Anna Selander är samhällsbyggnadsdirektör i Norrköping.
– Det här är ett kvitto på att vi har gjort ett bra arbete, jag är jätteglad över det. Vi har jobbat med det här i ett år och vi är redo, säger hon.
Det är samhällsbyggnadskontoret som är ansvarigt för att detaljplaner och bygglov är klara i tid. 2028 är tanken att den nya anstalten ska vara klar och innan det är det en hel del arbete att göra.
– Vi har tagit reda på så mycket som vi kan om marken som vi erbjuder och känner att vi har kött på benen för att kunna genomföra planprocessen i tid. Sedan kan man inte förutse allt, men vi har ett par kort i rockärmen, alltså andra markbitar, om det skulle behövas.
Ni vill bebygga åkermark, det brukar innebära överklaganden?
– Ja, överklaganden har blivit mer regel än undantag i våra processer och att bygga på åkermark är även en het potatis politisk. Men vi styrs av de planer som finns och det här området har varit utpekat till bostäder eller verksamhetsmark i översiktsplanen länge, vi måste förhålla oss till det, säger Anna Selander.