Södra Butängen ska utvecklas till att bli en del av Norrköpings innerstad. En ny centralstation planeras strax norr om dagens station med plats för Ostlänkens järnvägsspår. Runt den nya stationen är förslaget att bygga en innerstadsmiljö med en blandning av bostäder, kontor och handel, men här ska också finnas plats för skolor och kulturaktiviteter.
Området rymmer fler än 250 verksamheter, som i och med detta kommer att behöva flytta. Bolaget Nobtec AB har funnits där sedan 1974. De måste nu lämna.
Inne i lokalen har tiden stått stilla sedan många årtionden. Lådor, bildelar, verktyg och maskiner står staplade bredvid eller på varandra längs alla väggar i byggnaden. Längst in i hjärtat av företaget finns bilverkstaden. Mitt i rummet finns en upphissad bil och runt den ännu fler prylar och material.
Smajo Krhan, 62, kom hit som flykting efter kriget i Bosnien. Han har jobbat hela sin yrkesverksamma tid i Sverige på Nobtec. Han började som praktikant och relationen till företaget är vad man närmast kan betrakta som familjär.
– Det känns inte alls bra, det gör det verkligen inte. Det är känsligt, det är lite som att lämna sitt andra hem, säger han och tittar samtidigt ner i golvet.
– Jag började här 1994 och tog över företaget för snart 22 år sedan. Det känns konstigt att leta efter något nytt vid den här åldern, men jag har hittat en ny verkstad som jag kan flytta till.
Bara några hundra meter bort från Nobtec ligger den nya lokalen. Även den ligger på Butängen. Den 1 april sker nystarten och Smajo Krhan är lite orolig över att kunderna inte ska hitta dit.
Och även på den nya platsen finns det problem.
– Bakom husen precis här finns det en verkstad som jag kan ta över, för ägaren ska gå i pension. Problemet är att även den ska rivas i nästa fas av processen, men det blir några år längre än här i alla fall. Är det värt att flytta när man inte vet om det blir om tre, fem eller tio år? Ingen vet. Jag fyller 63 år i januari så jag blir ju kanske inte berörd, men om någon skulle vilja ta över, tänker jag.
Kontakten med kommunen har varit knapp och de har, enligt Smajo Krhan, erbjudit honom få lösningar. Som ersättning för tomtavtalet som hävs i förtid samt byggnader och anläggningar erbjuds företaget 2,8 miljoner kronor.
– En värderare gjorde bedömningen. Han var inte ens här utan gjorde bedömningen utifrån vår försäljning och andra uträkningar. Jag ifrågasatte vad man ens kan köpa för de pengarna. Det är ju nästan ingenting. De kunde inte heller hjälpa oss med nya lokaler. De har inga och om det skulle finnas något är det alldeles för dyrt.
Den 16 november 2021 togs beslut i ärendet. Tomträttsavtalet ska upphöra att gälla den 31 mars 2022. Överenskommelsen innebär att kommunen, i och med tomträttens upphörande, blir ägare till byggnader och anläggningar på platsen.
Smajo Krhan vet att dagen han fruktar är nära. Även om han vill hålla en god fasad så sipprar hans känslor igenom. Det blir en dag då hans andra hem kommer att slås ner till grunden och ett liv kommer att kännas annorlunda. Hans leverbröd och en plats som han älskat att åka till varje dag kommer att försvinna.
– Jag kommer inte att vara här när huset rivs och i framtiden kommer jag att välja att åka på andra gator. Det är svårt, säger Smajo Krhan.