Han låg bakom storsatsningen – nu ska den läggas ned

Kolmårdens grundare Ulf Svensson hyllar Delfinariet som djurparkens mest lyckade satsning någonsin. Så här kom Delfinariet i Kolmården till.

På bara ett par veckor hade Hans Jürgen Klinkert och hans medhjälpare fått delfinerna att klara ett imponerande program, lagom till invigningen den 4 juli 1969.

På bara ett par veckor hade Hans Jürgen Klinkert och hans medhjälpare fått delfinerna att klara ett imponerande program, lagom till invigningen den 4 juli 1969.

Foto: Christer Dandels

Norrköping2022-03-09 12:45

Kolmårdens grundare Ulf Svensson fick beskedet om Delfinariets avveckling via oss på onsdagsmorgonen.

– Jaså, det visste jag inte. Det är tråkigt. Delfinariet har alltid varit en av världens bästa anläggningar. När den var ny och det är den fortfarande, sa han.

– Ett bevis för att djuren trivs är att de hela tiden förökar sig. Det har våra gjort. Delfinerna blev djurparkens stora dragplåster. Sedan har det alltid varit diskussioner om och protester mot anläggningen. Från myndigheternas håll har den alltid varit godkänd.

Delfinariet invigdes 4 juli 1969. Det handlade om snabba ryck och anläggningen byggdes på bara 180 dagar sedan Ulf Svensson hade väckt idén och inlett planeringen året innan. Med delfinanläggningen räknade han med att locka ytterligare 100 000 besökare till djurparken om året.

undefined
På bara ett par veckor hade Hans Jürgen Klinkert och hans medhjälpare fått delfinerna att klara ett imponerande program, lagom till invigningen den 4 juli 1969.

När beslutet togs 1968 hade Kolmårdens besöksantal redan vuxit till 875 000 personer. Ryktet om att även Skansen planerade ett delfinarium påskyndade projektet i Kolmården.

Ulf Svensson testade sin idé med Veterinärstyrelsen som godkände planerna. I augusti 1968 fick Ulf Svensson klart med ett lån på 2,4 miljoner kronor hos Sparbankernas Bank i Stockholm mot att han kunde ordna borgen. Men det brann i knutarna och för att delfinariet skulle bli verklighet var byggstarten tvungen att ske före 15 januari 1969. Därefter skulle ett byggstopp införas på grund av en överhettad byggmarknad.

Fyra dagar innan byggstarten, den 10 januari, kunde de olika leverantörerna enas om att skriva på borgenshandlingarna och spaden kunde sättas i jorden. Byggarna hade 180 dagar på sig till den planerade invigningen 4 juli, lagom till högsäsongen.

På den korta tiden skulle Skandinaviens största bassäng på 800 kvadratmeter, fylld med 3 000 kubikmeter vatten, bli klar. Liksom en träningsbassäng, två vilobassänger och läktaren med plats för 1 200 åskådare.

undefined
En ung Ulf Svensson presenterar sina djärva planer för Kolmårdens djurpark. Så småningom tillkom även Delfinariet.

I boken "Svenssons svindlande affärer" – skriven tillsammans med Per Frankelius och utgiven 2017 – berättar Ulf Svensson om hur delfinerna kom till Kolmården och starkt bidrog till att varumärket etablerades och gjorde djurparken vida känd. Vi saxar Ulf Svenssons ord ur boken:

"Jag talade med Veterinärstyrelsen om möjligheten att införa några delfiner om vi uppförde en stor anläggning som inte hade sitt like i världen. De godkände idén då de var övertygade om att Kolmården inte gjorde något som inte stämmer med gällande bestämmelser".

Med själva anläggningen säkrad återstod nästa, inte helt oviktiga, detalj. Delfinerna.

De skulle, enligt Ulf Svenssons planer, köpas i Florida efter att ha fångats in i Mexikanska golfen. Ett erbjudande från ett ambulerande företag i Italien om att låna delfiner ratades snabbt. TV-profilen Larz-Thure Ljungdahl fick följa med Ulf Svensson till Florida för att dokumentera transporten till Sverige. Även fotografen Inge Hallberg var med. I en tidigare intervju har Larz-Thure Ljungdahl berättat om projektet – som inleddes i ovisshet.

undefined
Delfintränaren Hans Jürgen Klinkert och hans hustru Karin tog emot delfinerna när de kom till Kolmårdens djurpark.

– Det fanns inga delfiner när vi kom dit, så vi fick följa med ut och fånga dem på Mexikanska golfen, jag och fotografen Inge Hallberg. De fångades på väldigt grunt vatten så jag kunde delvis stå på botten och filma. Filmen har jag fortfarande kvar i en garderob hemma, sa han.

Transporten till Norrköping blev äventyrlig och höll på att ta slut i Skottland, där planet mellanlandade för tankning. Ulf Svensson:

– När vi skulle betala tankningen gällde inte American Express-kortet. Via en bank fick vi telegrafera pengar till en bank i Skottland. Först därefter kunde vi resa vidare.

Planet med de sex första delfinerna landade på Kungsängen i Norrköping och togs emot av ett stort pressuppbåd. Mattsons Express stod redo för att snabbt få ut delfinerna till Kolmården med poliseskort.

undefined
"Delfinariet har alltid varit en av världens bästa anläggningar", menar Ulf Svensson.

Den 4 juli, mindre ett år efter det första initiativet, kunde Delfinariet invigas. Helt enligt de djärva planerna. Talman Fridolf Thapper skötte invigningen och på plats fanns även Skansenchefen Nils-Erik Baerendtz. Något delfinarium på Skansen blev det dock aldrig. Delfinerna medverkade med ett enklare showprogram. Under två veckor hade de tränats av erfarne Hans Jürgen Klinkert som Ulf Svensson engagerat från tyska Nürnberg.

Ulf Svensson fick rätt. Sommaren 1969 ökade publiksiffran med 100 000 besökare. Alla ville se nye idolen Flip och hans kompisar. Ulf Svensson betraktar än i dag Delfinariet som det mesta framgångsrika projektet i parkens historia.

Forskning

Redan i början av 1970-talet fick Delfinariet förfrågningar om forskning kring möjligheterna till kommunikation mellan människor och delfiner. Skyltar med text sänktes ned i vattnet. Psykologen Marianne Widén beklagade dock att hon inte fick fram några tydliga resultat av sina delfinstudier.

Karta: Kolmårdens djurpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!