Han är energiknippet i hästsvans som dyker upp överallt. Som föreläsare, maratonloppsansvarig, debattledare, konferencier, projektansvarig, mässgeneral... Ofta med ett driv och en energi som entusiasmerar och sätter fart på omgivningen.
Säkert går han vissa på nerverna också, det brukar vara så med Lasses typ. Man gillar eller ogillar. Inga mellanting.
Ideligen nya utmaningar. Varifrån kommer ditt mod?– Jag är uppvuxen i en frikyrklig familj och det krävdes mod för att stå upp för sin tro i mellanstadiet. Jag har alltid klätt mig lite annorlunda också. Men jag kallar det mer oräddhet än mod.
Du höll på att bli pastor.– Javisst. Jag gick i bibelskola i Jönköping på 80-talet, var ungdomsledare och skulle bli pastor. Min fru Paola kommer från en liknande uppväxt. Men så kom Norrköpings ”Knutbyskandal” ...
”Knutbyskandal”, berätta!– Församlingens pastor uppmanade medlemmarna, bland annat Paola som jobbade inom vården, att stjäla narkotikaklassade läkemedel. De skulle användas för att driva ut onda andar hos en sjuk församlingsmedlem.
– När vi vägrade fick vi höra att vi gick emot guds vilja. Det var hårda ord. Flera lämnade församlingen, skandalen tystades ned och sopades under mattan, och till slut lämnade vi också. Jag var 30 år och det blev en slitsam skilsmässa.
– Vi utgjorde ett hot, hela vår grund drogs undan och vi tappade allt vårt umgänge. Vi hade ju utmanat etablissemanget i församlingen! Som tur var hade vi varandra.
– Pastorn och folket runt honom åtalades, men fick villkorligt.
Vad lärde du dig?– När saker sopas under mattan blir det lägre i tak och jag har svårt för utrymmen utan rörelsefrihet. Vi har gått vidare och, som med allt i livet, var det med perspektiv lärorikt. Jag har svårt med ”auktoriteter” märker jag, och det har säkert med det uppbrottet att göra. Jag har svårt för extremism.
Finns din gudstro kvar?– Njae, jag tror inte på någon allsmäktig gud, men jag tror på att det finns andliga dimensioner som vi inte har grepp om.
Vad triggar dig?– Orden ”det här går inte”. När vi ställs inför en utmaning tar vi ofta svaret inifrån vårt eget huvud som, utan grund och baserat på fantasi och föreställning, levererar svaret ”nej, det går inte”.
– Men om jag vill bli snickare är det bättre att jag vänder mig till en snickare som får bedöma mina chanser att gå i land med projektet. Åsikter från en som vet mer än jag om yrket och uppdraget gör mitt beslutsunderlag bättre.
Vi är rädda för det oprövade?– Ja, men egentligen krävs det väldigt lite mod att fråga sig ”vad gör jag här?” och ”vill jag vara här?” Om svaret på den sista frågan blir nej – gör ett studiebesök någon annanstans. Våga öppna dörrar!
– Var nyfiken, knacka på dörren till en arbetsplats du tycker verkar vara spännande och fråga om du gratis kan få vara med och jobba där en dag. Jag har testat att jobba som reklammakare och präst med mera. Och snart som bagare.
Du uppmanar till prao?– Absolut. Att få människor att våga lite till är mitt uppdrag i allt jag gör. Om en människa väl bestämt sig för att förändra sitt liv krävs det bara lite stöttning och ”jag tror på dig” för att hon ska lyckas.
Kan du slappa?– Nej, det tar mig allt hårdare att vara ledig över jul till exempel. Att göra saker är för mig att få bekräftelse, jag gillar att stå i strålkastarljuset.
Tar du plats från andra?– Säkert, men jag försöker tänka på det och har blivit bättre på att bromsa mig själv.
Könsskillnader när du nu rekryterar arbetskraft till Hyresbostäder?– Oh ja. Killarna tror att de kan men det är tjejerna som visar att de kan, med hög arbetsmoral, driv och entusiasm.
Lever du sällare i din källare?– Målet är att den ska vara ett förlängt vardagsrum. De som hyr vinfack av oss har fri tillgång till lokalerna och gillar att hänga här, lyssna på musik, dricka av sitt vin eller sitta och jobba.
Hur mycket snobb är du?– Lite lagom. Jag gillar ostron och champagne och att vara välklädd, men handlar lika gärna second hand. Min Tigerrock från 80-talet gav jag 25 spänn för och jag använder den än. Jag älskar reor.
Vad är det bästa med att vara du?– Att jag har en positiv syn på livet och tror gott om människor.
Din största utmaning i livet?– Att hålla tyst och låta andra hitta sina egna lösningar
Beskriv dig själv med fem ord.– Problemlösare, inspiratör, idégenerator, forcerad, fåfäng.
Vilken är den bästa bok du läst?– Sagan om ringen och Hans Roslings bok Factfulness.
Om du fick resa i tiden?– Med tanke på vinkällaren från 1600-talet som vi driver så vore det mycket spännande att se återuppbyggandet av Norrköping efter branden 1719.
Vad gör du helst en ensam ledig dag?– Hittar på något projekt. Är inte så bra på att vara ensam . . .
Om du fick ändra en sak med dig själv?– Som ung hade jag svarat min magra kropp, men nu har jag accepterat att det här är jag.
Något du är extra nöjd med i din personlighet?– Att jag är positiv och har svårt att se problem. Jag vet att de kommer, men tar dem då.
Har du någon okänd talang?– Bra på att backa med släp, spela trummor och cello och på att baka. Händig snickare som gör min egen granola.
Om du vore ett djur?– Berguv eller stor örn.
En egenskap du högaktar?– Generositet och ärlighet.
Vad gör dig riktigt arg?– Härskartekniker och ”små” människor som försöker hävda sig
Du är allsmäktig för en dag. Vad gör du först?– Plockar bort alla lättkränkta män som har svårt att se sig själva med distans
Har du någon extravagans?– Röker gärna cigarr och dricker rom till. Köper gärna ett par skor till.
Vad njuter du av just nu?– En sensorikkurs, smak- och doftupplevelser, i Munskänkarnas regi. Höjden av mindfulness är att sitta tyst och hitta dofter och smaker för att skapa fler dimensioner i upplevelsen.
Var trivs du allra bäst?– På nya platser bland nya människor i varmare klimat.
Vad äter du vid din sista måltid?– Isterband, potatisstomp, rödbetor och hårt stekta brysselkål med smältsmör.
Vem, levande eller död, skulle du vilja bjuda på middag?– Martin Luther vore intressant att möta. Jag gestaltade honom under hans 250-årsjubileum och han verkar spännande. Han tyckte dessutom om vin, god mat, sång och musik. Hans fru skulle jag gärna ha ett samtal med också. Det var hon som skapade struktur runt Martin.
Vilket erbjudande hade du inte tackat nej till?– Att leda Nobels fredsprisgala.