Kriminalvården planerar för att bygga en ny anstalt i region Öst, som sträcker sig från Jönköping till Norrköping. Den ska rymma mellan 300 och 500 intagna och lika många anställda kommer att ha sin arbetsplats här.
Tolv kommuner har varit intresserade av att diskutera en etablering med Kriminalvården. Nu är de elva kvar – Linköping har meddelat att de hoppat av.
– Efter att ha överlagt med den politiska ledningen meddelade jag Kriminalvårdsstyrelsen att vi i stället stödjer Norrköping. Där har de arbetat för det här i flera år. De har uppvaktat Kriminalvårdsstyrelsen och regeringen och de har ett färdigt koncept att erbjuda. I Linköping skulle vi behöva börja från scratch och vi vill inte lägga tid på att försöka springa ifatt Norrköping, säger Linköpings kommundirektör Paul Håkansson.
I Norrköping är man förstås förtjusta över stödet från grannkommunen.
– Det är jättebra att Linköping är så tydliga i att de backar upp oss. Överlag har vi ett gott samarbete i regionen när det gäller stora etableringar. Vi är en gemensam arbetsmarknadsregion, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.
Han är positiv inför fortsättningen och lyfter fram fördelarna med ett fängelse i Norrköping.
– Vi har tillgång till mark, logistik och kompetens här. Vi har erfarenhet av kriminalvård och medborgarna har acceptans för verksamheten.
När du säger mark, menar du Bråvalla då?
– Bråvalla är ett av de områden som vi tittar på först men vi ska inte låsa oss vid det alternativet. Om Kriminalvården bestämmer sig för oss så fortsätter vi processen i dialog med dem om att hitta den bästa lokaliseringen, säger Olle Vikmång.
Under vecka 39 kommer Kriminalvården att ställa frågan till de elva återstående kommunerna om de är fortsatt intresserade av en etablering. Viktoria Rydholm arbetar på ekonomi- och fastighetsavdelningen på Kriminalvården.
– För oss är markfrågan viktig. Anstalten behöver ligga i närheten av en tätort men inte precis intill. Det ska gå att pendla för personal och besökare och räddningstjänsten ska ha en kort inställelsetid, säger hon.
Utifrån kravlistan pekar hon särskilt på möjligheten att rekrytera personal.
– Det kommer att behövas många kriminalvårdare men även andra yrkeskategorier, som sjuksköterskor och lärare. Det behövs bredd, en anstalt är som ett litet samhälle i samhället.