– Det kanske inte är realistiskt, men det räcker om klockan slår en gång i timmen och inte som nu, varje kvart och med flera slag per gång. Det håller på från 08 till 22 varje dag, säger hon, några dagar efter att hon fått i väg sitt medborgarförslag till Norrköpings kommun.
Sedan fyra år tillbaka bor Åsa-Stina Bengtsdotter i en lägenhet granne med Tyska torget. Som inflyttad Norrköpingsbo tänkte hon inte på att klockringningarna skulle störa, säger hon. Hon tyckte till och med att det var lite "gulligt". Men med tiden kom hon att ändra uppfattning.
– Det var i samband med att några lägenheter intill min renoverades för två år sedan. Det var ett väldigt oväsen. Och när det tystnade började klockan, säger hon med en suck.
För att få lite tyst omkring sig hemma använder hon numera öronproppar. Eller lyssnar på musik i lurar. För flytta vill hon inte. Hon stortrivs. Däremot vill hon väcka frågan hur nödvändig klockringningen egentligen är. Och det har hon således gjort i ett medborgarförslag. Där redovisar hon noga hur ofta klockan slår per dygn och har kommit fram till att det är över 250 slag.
– Och lägg sedan till de melodier på två–tre minuter som också spelas, på en helt ostämd klocka. Eller det kanske inte går att stämma den? Men det låter verkligen inte bra, säger hon med ett skratt.
Hon påpekar slutligen i förslaget att det är bättre att kommunen satsar pengar på annat än att "hålla liv i den illaklingande rådhusklockan"
– Jag kommer väl bli halshuggen av Norrköpingsborna för mina åsikter, klockringningarna är säkert heliga, men det här är något som stört mig en längre tid och då tycker jag att man ska framför sina åsikter, tillägger hon.
Louise Flygt, kommunikationsdirektör vid Norrköpings kommun, säger att kommunen självklart kommer att hantera medborgarförslaget precis som alla andra genom politisk beredning.
– Det hamnar i första hand på kommunstyrelsens bord, men kommer man sedan fram till att det handlar om bullernivåer, så kopplas även miljö- och hälsoskyddskontoret in, förklarar hon.
Har ni tidigare fått in klagomål på klockringningen i rådhuset?
– Nej, inte som jag känner till. Tvärtom. Det är mer ett engagemang, folk som hör av sig och önskar att vissa melodier ska spelas. Men självklart måste vi ta hänsyn även till dem som störs.