Grannar trötta på galande tupp

Klockan halv fyra-fyra varje morgon vaknar boende i Unnerstad utanför Norrköping upp till en tupp som gal. Vissa morgnar kan han hålla på upp till fem gånger i minuten.

Norrköping2014-08-12 11:45

Nu har en av grannarna tröttnat på det eviga galandet och vänt sig till miljökontoret. Han undrar hur man ska få tyst på den pigga tuppen, som dessutom inte nöjer sig med att låta bara på morgonen.

– Även på kvällstid gal den, skriver grannen till miljökontoret.

På miljökontoret finns Göran Eriksson, som konstaterar att detta inte är en alldeles lätt fråga att hantera. Enligt de lokala hälsovårdsföreskrifterna krävs det tillstånd av byggnads- och miljöskyddsnämnden att hålla fjäderfä, som inte är sällskapsdjur, inom detaljplanelagt område eller område med så kallade områdesbestämmelser. Unnerstad lär falla under den beteckningen.

Frågan är var gränsen går när höns inte längre är sällskapsdjur.

– Vi har haft som tumregel att man får har höns, men som högst en höna för varje familjemedlem. Generellt avråder vi från att ha tupp i ett bostadsområde eftersom de de facto är mycket störande, säger Göran Eriksson.

Så om någon ringer och vill ha en tupp bland hönsen säger miljökontoret helst nej. Men någon laglig rätt att stoppa tuppinförskaffandet finns inte.

– Det finns rättsfall från Mark- och miljödomstolen som visar att tupp är tillåten men att de ska hålls i ett mörklagt utrymme under vissa tider på kvällar och nätter för att inte störa omgivningen, berättar Göran Eriksson.

Han menar att byggnads- och miljöskyddsnämnden kan förbjuda hållandet av tupp om störningen utgör en olägenhet för människors hälsa. Eller i alla fall fatta beslut om vissa restriktioner för tuppens störande beteende. Som att den ska hållas i mörker under ljusa morgontimmar.

Hur det går för den aktuella tuppen är osäkert. Ingen formella ansökan om att göra något åt galandet har kommit in.

Vad gäller?

Enligt paragraf tre i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna står det: Det krävs tillstånd av Byggnads- och miljöskyddsnämnden för att inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur giftorm eller annan farlig orm. Ett sådant tillstånd förenas med villkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om