Glasbruket har återuppstått

Elva före detta anställda fick tillbaka sina arbeten och började på måndagen sina nygamla jobb på Reijmyre Glasbruk. Vi var med när den första beställningen efter övertagandet togs fram.

Glasblåsaren Birger Karlsson började arbeta på Reijmyre Glasbruk 1968. Under konkursen var han arbetslös sex veckor. Birger är en av de elva före detta anställda som nu återanställts.

Glasblåsaren Birger Karlsson började arbeta på Reijmyre Glasbruk 1968. Under konkursen var han arbetslös sex veckor. Birger är en av de elva före detta anställda som nu återanställts.

Foto: Magnus Andersson/NT

Norrköping2015-10-26 16:52

– Det är riktigt skönt att komma tillbaka till jobbet och vara igång igen. Det har varit några tunga veckor med många funderingar, berättar Ronnie Ståhl, glasblåsare på bruket sedan 1975.

Ronnies farfar Gösta arbetade på glasbruket som lagerchef och hans pappa Bengt var också glasblåsare.

– För bygdens betyder det allt att glasbruket lever vidare, poängterar Ronnie innan han tar fram ny het glasmassa från ugnen där temperaturen ligger på runt 1 400 grader.

Kollegan Birger Karlsson, som började på glasbruket 1968, snurrar glaset fram och tillbaka i en mindre ugn, ett vackert mönster ska pryda fatet.

– Både jag och Ronnie har varit med om olika svackor i verksamheten, säger han och pekar med ena handen upp och ner som på en berg-och dalbana.

– När jag började var det 150 personer som arbetade här. Det är lite skillnad nu, fortsätter Birger och ler.

Nu blåser det nya vindar på det anrika glasbruket som grundades redan 1810. Aktiviteten är febril under måndagen. Vd:n och delägaren Ulf Rosén kutar omkring lite överallt. Konkursen är ett minne blott. Nu ska företaget med namnet Reijmyre Glasbruk 1810 AB ta hantverket in i en förhoppningsvis lönsam och stabil framtid.

– Förutom de elva personerna som återanställdes har vi tagit in några till. Det är mycket som ska göras. Att sälja ut det lager vi har är prioritet ett. Lyckas vi med det får vi loss medel som vi kan återinvestera i bruket, förklarar Rosén.

Via ett samarbete med auktionsfirman Lauritz.com hoppas Rosén att få in ett miljonbelopp.

– Ja, avtalet är precis påskrivet. De kommer att auktionera ut det lager som finns och som bara har stått och samlat damm i många år. Nu packar vi materialet för fullt för att få iväg det så fort det bara går. Det är svårt att säga exakt, men det handlar om över en miljon kronor. Dessutom kommer vårt varumärke att exponeras på ett bra sätt och locka kunder till oss, berättar Ulf Rosén.

Lillemor Gahnström har arbetat på glasbruket i 25 år och packar på måndagen ner stora mängder glas i kartonger.

– Det känns helt underbart att vara tillbaka. Även om det hela tiden under konkursen varit rätt positiva tongångar om ett övertagande så är det ändå jobbigt att gå hemma och tänka på hur det ska bli, säger hon.

En ny tid är här för Reijmyre Glasbruk. En ny tid, men ändå en tid där det munblåsta glaset fortfarande kommer att stå i centrum.

– Så är det. Sedan kommer en del färgat glas från det norska glasbruket Magnor (en av de nya delägarna) att säljas även här och vi kommer att utbilda några ur vår personal att måla en del av vårt glas, säger Ulf Rosén som också avslöjar:

– Att få in en eller flera betydande order som ger oss arbetsro är också jätteviktigt. Vi sitter i förhandlingar och jag hoppas kunna presentera ett eller flera avtal inom några veckor.

I hyttan fortsätter arbetet och det hörs också ett och annat skratt. Arbetsglädjen är tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om