Det var han som besökte leklandet Busfabriken i Norrköping tillsammans med sonen den där ödesdigra dagen på hösten 2020. I samband med att George, då sju år gammal, hoppade studsmatta gick något fel. Han hamnade i nätet och landade på stålställningen. George skadades svårt och fördes från leklandet i ambulans. Han bröt ett ben i armbågen och fick nervskador som resulterade i att han tappade känseln i fyra av fingrarna på höger hand.
Pappa Samir Abdulahad upptäckte efter olyckan att madrasserna som låg som ett skydd kring hoppduken inte satt fast och filmade detta. Familjen anmälde sedan säkerhetsbristerna till Konsumentverket, som är tillsynsmyndighet.
Vid besiktningen som Konsumentverket genomförde efter olyckan konstaterades att det fanns brister i säkerheten vid studsmattorna. Bland annat var kantskyddet löst och stålbalken under inte vadderad. Det fanns även en öppning på baksidan av trappan där det fanns risk för att huvud eller hals skulle kunna fastna. Dessutom upptäcktes en öppning som gjorde det möjligt för barn att ta sig in under studsmattorna.
Redan 2019 presenterade Konsumentverket en rapport som visade på allvarliga säkerhetsbrister på lekland runt om i landet. I samband med rapporten begärde Konsumentverket att Busfabriken i Norrköping skulle skicka in sitt senaste besiktningsprotokoll.
Det visade att 17 så kallade A-fel hade upptäckts, vilket innebär risk för allvarlig skada alternativt stor risk för mindre skada. Ett av A-felen gällde redan då studsmattorna och risken för att landa på stålställningen, då skydden runt hoppdukarna var lösa.
Vid en uppföljning skickades samma protokoll in igen, där företaget uppgav att alla brister var åtgärdade. Men denna uppfattning delade alltså inte Konsumentverket vid sin nya tillsyn.
Busfabriken erlades med böter, men valde att överklaga ärendet, först till Förvaltningsdomstolen och sedan till Kammarrätten. Den sistnämnda slår dock fast att företaget ska böta 500 000 kronor för brister i säkerheten.
Vi har sökt ansvariga på Busfabriken, men de har avböjt att svara på våra frågor. I ett mejlsvar skriver de: "Vi har mottagit Kammarrättens dom och vi kommer i de kommande veckorna tillsammans med våra rådgivare överväga om vi ska överklaga domen (till Högsta förvaltningsdomstolen reds.anm.)."
Ledningen har tidigare uttryckt att de tycker att leklandet är tryggt och att de inte ser något samband mellan anmärkningarna och olyckan.
I dag kan George använda sin hand nästan som vanligt igen, men det har krävt återkommande besök till Universitetssjukhuset i Linköping.
– Han har verkligen fått kämpa och det är fortfarande osäkert om nervskadorna kommer att bli ett bekymmer i framtiden, säger Samir Abdulahad och berättar att sonen fortfarande drömmer mardrömmar om händelsen.
Familjen Abdulahad hade årskort när olyckan inträffade och eftersom de inte ville besöka leklandet mer begärde de kompensation för den återstående tiden. Någon ersättning har de dock inte fått, vare sig för årskortet eller för sveda och värk.
– Eventuellt kommer vi att gå vidare rättsligt för att George om möjligt ska få någon form av kompensation, säger Samir Abdulahad.