Ringstad gård är såld – köpare Norrköpings kommun

Ringstad gård utanför Norrköping är nu såld – för 125 miljoner kronor. Köpare är Norrköpings kommun. "Det stämmer att vi är överens om förutsättningarna för ett förvärv", säger kommunens exploateringschef Henrik Haugness.

Kommunens förvärv av Ringstad gård i Norrköping betyder mer mark för företagsetableringar.

Kommunens förvärv av Ringstad gård i Norrköping betyder mer mark för företagsetableringar.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2023-09-21 21:00

Det var i början av sommaren som anrika Ringstad gård intill Bråvallaområdet i Norrköping lades ut till försäljning. Ägarna förklarade att de helt enkelt var "klara här" och den förestående sommaren skulle vara den sista med bland annat självplock av jordgubbar och bärförsäljning.

Prislappen för gården, med 430 hektar mark, var satt till 125 miljoner kronor. Och det visade sig att det fanns ett visst intresse från Norrköpings kommun att förvärva fastigheten.

– Vi har haft kontakt med ägarna under ganska lång tid. Nu är det ute till försäljning och vi har inte tagit ställning till frågan. Jag har inga vidare kommentarer just nu, sade Henrik Haugness, exploateringschef på Norrköpings kommun, några veckor efter att försäljningen blev offentlig.

undefined
Kommunens förvärv av Ringstad gård i Norrköping betyder mer mark för företagsetableringar.

Tre månader senare är gården såld för den begärda summan. Köpare är Norrköpings kommun, även om hela förfarandet ännu inte är klart. Det bekräftar Henrik Haugness.

– Det stämmer att vi är överens om förutsättningarna för ett förvärv med två förbehåll. Dels att det går igenom den politiska beslutsprocessen. Som det ser ut kommer ärendet upp i kommunfullmäktige i december. Och dels att vi får förvärvstillstånd av länsstyrelsen. Det krävs när bolag och kommuner förvärvar gårdar från privatpersoner.

Enligt Henrik Haugness är köpet helt i linje med den översiktsplan som finns för området, där marken ligger strategiskt för framtida företagsetableringar.

– Då pratar vi inte om åkermarken, utan om den skogsmark som ligger på norra delen av fastigheten, förtydligar han och tillägger:

– De avtal som redan är skrivna för fastigheten, som arrenden på åkermark, kommer fortsatt att gälla. Liksom för den stallverksamhet som finns på gården. Vår tanke är att så mycket som möjligt ska vara sig likt.

Och husen på gården?

– De blir kvar, inget drastiskt kommer att hända, utan vår tanke är att allt ska tas om hand.

Vad ska ni fylla byggnaderna med?

– Det vet vi inte nu. Förvärvet handlar om en långsiktighet från vår sida, där vi framförallt ser det här som ett strategiskt markförvärv.

undefined
Reidar Svedahl (L) ser förvärvet som väldigt bra med tanke på att det råder brist på verksamhetsmark i kommunen.

Reidar Svedahl (L) är ordförande i samhällsplaneringsnämnden, den första instans där ett beslut kommer att tas innan det landar i kommunfullmäktige.

– Förvärvet är jättebra. Vi har jobbat länge för att hitta attraktiv mark för verksamheter och det här är klockrent!, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!