Jo, midsommarsupen kan ställa till det. Dessutom finns risk för trafikolyckor, torsdag och fredag förmiddag är särskilt trafikintensiva dagar.
Det är inte bara viktiga samtal som SOS-operatörerna tar emot – en del okynnessamtal förekommer:
– Det är väldigt mycket samtal från folk som blivit bestulna på sin cykel. De ska ringa till polisen istället. Vi tycker inte att det handlar om livsfara, säger Claes Johansson som rekommenderar de som har verkliga nödsamtal att uppge var de befinner sig och att söka en lugn plats så att operatören kan höra vad som sägs.
Under midsommarhelgen ökar SOS Alarm i Norrköping bemanningen, för att kunna ge så bra service som möjligt åt alla som ringer:
– Vi sköter även larm från Södermanland. Samtalen till oss besvaras lokalt första sekunden, sedan går det ut till operatörer i hela landet, säger Claes Johansson.
SOS Alarm har ingen kommunstatistik för antalet larm på midsommarnatten, men i fjol var det 229 SOS-larm i Östergötland från klockan 18 till 06. Det kan jämföras med 206 larm en vanlig fredag samma tid. I Halland och Kalmar ökade sina SOS-larm med 71 respektive 73 procent under midsommarnatten i fjol, jämfört med vanliga fredagar. Stockholm var enda länet som minskade larmen på midsommarnatten, jämfört med en vanlig fredag (minus tre procent). Statistiken säger dock inget om stockholmarna lämnade stan för att istället orsaka SOS-larm på andra håll i landet.