Nu får Andreas kvarn sin nya framtid

Inom kort inleds det omfattande arbetet med att skapa nytt liv i, och för, klassiska Andreas kvarn. Vi hann med en sista husesyn.

Andreas kvarn blir Jungfrun och förvandlas till kontor. Per Furuheim (till vänster), Mats Karlsson och Carl-Fredrik Grönhagen samarbetar i projektet.

Andreas kvarn blir Jungfrun och förvandlas till kontor. Per Furuheim (till vänster), Mats Karlsson och Carl-Fredrik Grönhagen samarbetar i projektet.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2022-05-18 08:00

Mattonska magasinet. En klocka som ringer? Inte? Det senare namnet, Andreas kvarn, och mer bekant och sedan 1872 är den stora och kraftfulla tegelbyggnaden längst in i hamnen ett av Norrköpings mest kända landmärken. Nu går Andreas kvarn en ny framtid till mötes som Jungfrun och den 31 maj 2024 ska förvandlingen från centrum för spannmålshantering till kontorshotell vara fullbordad.

undefined
Andreas kvarn blir Jungfrun och förvandlas till kontor. Per Furuheim (till vänster), Mats Karlsson och Carl-Fredrik Grönhagen samarbetar i projektet.

– Ett stort projekt och lika bra att sätta igång direkt. I grund och botten är det en fantastisk byggnad som dock har fått stå för fäfot under lång tid. Nu vill vi ge den nytt liv.

Det säger Sefabs grundare Per Furuheim. Byggföretaget genomför renoveringen på uppdrag av fastighetsägaren Mannersons Fastighets AB. Att Linköpingsföretaget Dospace ska skapa kontorsutrymmen för 300 personer i den gamla kvarnen har vi berättat tidigare.

Förvandlingen av Andreas kvarn drar således igång nu. Men det finns ännu lite tid att avnjuta den fascinerande inomhusmiljön – robust men oerhört sliten – en sista gång. Mannersons vd Carl-Fredrik Grönhagen låser upp och bjuder på en avslutande husesyn.

undefined
Byggnadens inre visar en rejäl träkonstruktion från förr. Den ska renoveras och få leva kvar.

– Se upp, det är hål i golvet på flera ställen, varnar han.

För säkerhets skull har en del av byggnaden stöttats med rejäla balkar. Väggarna hotade tidigare att rasa in när schakt och våningsplan avlägsnades. Annars berättar rundvandringen om en klassisk byggnad med enorm potential. Grova takbalkar i trä, rejäla tegelväggar och det runda tornrummet – där fuktig säd torkades – är detaljer med patina som ska få leva vidare med ny lyster.

undefined
Full aktivitet när verksamheten pågick i Andreas kvarn. Bilden är från 1920-talet.

– Det blir en utmaning. Målet är att bevara alla antikvariska värden från förr. Fasaden får exempelvis inte förvanskas. Med tanke på läget kommer vi säkert att ha allmänhetens blickar på oss. Vi ska också producera en ny fastighet på tomten. De gamla förrådslängorna i trä försvinner, säger Sefabs projektansvarige Mats Karlsson.

undefined
Klassiska Andreas kvarn med sin fina fasad. En fasad som inte får förvanskas vid renoveringen.

Andreas kvarn uppfördes av grosshandlare C H J Matton redan 1872 med målsättningen att skapa en plats för spannmålsmagasinering. Det blev också byggnadens ändamål under hela resan. I början av 1920-talet flyttade AB S:t Andreas kvarn hela sin verksamhet från Västgötegatan till det då ombyggda spannmålsmagasinet. Då togs också namnet Andreas kvarn.

Vad kostar projektet?

– Det är dyrt. Så mycket kan jag säga. Det hade varit billigare att riva och bygga nytt, säger Carl-Fredrik Grönhagen.

Billigare – men ändå otänkbart.

undefined
Genom de gamla fönstren kan man njuta av Strömmen.
Karta: Andreas kvarn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!