Efter våldsvågen: Här är polisens svar på dina frågor

Varför tar inte polisen in misstänkta? Var ska man bo i Norrköping för att vara trygg? Varför tar ni inte in militären? Hur mycket läser ni på Flashback? Nu svarar kommunpolis Peter Johansson på läsarnas frågor om den pågående konflikten.

Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping, svarar nu på frågor från NT:s läsare om den pågående våldsvågen i vår stad. "Jag förstår att man är orolig och att man känner sig otrygg. Jag har själv fått några samtal där Norrköpingsbor frågar om de exempelvis kan åka och spela ungdomsturnering i helgen. Mitt svar blir ja", säger han.

Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping, svarar nu på frågor från NT:s läsare om den pågående våldsvågen i vår stad. "Jag förstår att man är orolig och att man känner sig otrygg. Jag har själv fått några samtal där Norrköpingsbor frågar om de exempelvis kan åka och spela ungdomsturnering i helgen. Mitt svar blir ja", säger han.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2023-08-04 12:04

Det har nu gått en vecka – peppar, peppar ta i trä – sedan den senaste incidenten i den våldsvåg som präglat Norrköping den senaste tiden. Men från polisens håll utesluter man inte ett nionde brott då staden just nu befinner sig i en konflikt mellan olika grupperingar.

Få Norrköpingsbor har kunnat undgå den pågående våldsvågen och engagemanget är stort. NT bad sina läsare att dela med sig sina frågor och tankar – som vi nu skickar vidare till polisen.

Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping, tar sig tid och besvarar på frågorna så gott han kan.

– Jag förstår att man är orolig och att man känner sig otrygg. Jag har själv fått några samtal där Norrköpingsbor frågar om de exempelvis kan åka och spela ungdomsturnering i helgen. Mitt svar blir ja. Det här handlar om kriminella individer och hittills har man inte gett sig på fotbollsspelande ungdomar eller idrottshallar, säger Peter Johansson.

undefined
Peter Johansson, kommunpolis i Norrköping, svarar nu på frågor från NT:s läsare om den pågående våldsvågen i vår stad. "Jag förstår att man är orolig och att man känner sig otrygg. Jag har själv fått några samtal där Norrköpingsbor frågar om de exempelvis kan åka och spela ungdomsturnering i helgen. Mitt svar blir ja", säger han.

Sofia undrar: Var i Norrköping skulle polisen rekommendera att det är lugnt för en barnfamilj att bo? Polisen åker på larm och kanske mindre larm på vissa ställen. Just nu är jag vilse i min egen stad. Var ska man bo om man har barn? Var är vi trygga?

– Det är en bra fråga, jag förstår oron. Men jag kan inte säga var det är säkert eller osäkert att bo. Jag tycker det är viktigt at skapa en trygghet i sitt hem, att man lär känna sina grannar. Grannsamverkan är en del i att bli tryggare, men det sker oftast bara i fritidshusområden. Jag skulle vilja se grannsamverkan även bland hyresgäster.

Viktoria ställer flera frågor: 1) Hur kommer det sig att det är så mycket kriminalitet i Norrköping? 

– Min uppfattning är att det inte är värre i Norrköping än någon annanstans. Vi har en enhet som tittar på helhetsbilden i Sverige och just nu behöver poliser i region Öst hjälpa till på andra ställen som har det stökigare än oss, som Eskilstuna, Stockholm och Södertälje.

2) De här som bråkar med varandra nu är de kända av polisen sen tidigare?

– Det är kriminella konstellationer som ligger i konflikt med varandra. Många är kända av polisen sen tidigare, men kanske inte alla.

undefined
Den pågående våldsvågen inleddes den 20 juli i stadsdelen Hageby när en villa blev utsatt för skottlossning.

3) Vad är er bedömning, finns det generellt sett mycket vapen, sprängmedel och narkotika i Norrköping?

– Vi har varit framgångsrika i att jobba förebyggande. Vi har till exempel lagt beslag på 30 skarpladdade vapen. Vi har en bra underrättelseverksamhet och bra koll på kriminella, men därifrån till att de ska få sina straff är en lång väg att gå. I likhet med andra städer har vi problem med narkotika, den är roten till det onda och ligger bakom många våldsbrott.

4) Hur jobbar ni inte bara i den våldsspiral som är just nu för att förebygga att fler våldsbrott ska ske i hela staden?

– Vi jobbar tätt tillsammans med kommunen, till exempel skolorna och socialtjänsten, med förebyggande insatser. Om vi får kännedom att någon under 18 år verkar vara på glid, så lyfter vi upp den personen. Vi involverar föräldrarna för försöka att förhindra nyrekryteringar i kriminella gäng. När det gäller redan kända kriminella har vi andra riktade insatser som varit framgångsrika. Vi har fått många grova brottslingar inlåsta. Men de är som bekant inte inlåsta för alltid. Efter att ha avtjänat sina straff kommer de ut igen.

undefined
Våldsvågen flyttade vidare till Klockaretorpet där en bilfirma blev beskjuten, samt en maskerad man som höll i ett vapenliknande föremål.

5) Är det något ni poliser i Norrköping behöver hjälp med från oss i allmänheten?

– Jag tycker man måste tipsa oss, det gör man enkelt via vår hemsida och det går att lämna tips anonymt. Vi behöver också ha hjälp med att man vågar vittna vid brott. Det behövs civilkurage. Vi bygger ju pussel och är i stort behov av information. Låt oss inom polisen göra bedömningen kring tipsen.

– Sedan tycker jag även att allmänheten ska vara lite mer medvetna och kanske fundera på hur det här med grov kriminalitet fungerar. Då tänker jag exempelvis på hantverkare som jobbar svart, eller om något känns alldeles för billigt. Kostar en biltvätt 75 kronor så har jag svårt att tro att den täcker lokalhyra, personalkostnader och skatt.

undefined
Helgen den 22-23 juli kastades ett misstänkt farligt föremål in genom fönstret på en bilfirma på Butängen.

Frida Braf, lokalpolisområdeschef för Norrköping, får också en fråga från Viktoria.

6) Vad säger polisens ledning om läget i Norrköping? Har ni tillräckligt med resurser?

– Jag bedömer att vi har en stabil och närvarande resurs i Norrköping. Med anledning av de händelser som varit så har vi förstärkt vår polisiära resurs genom att höja vår förmåga både inom det trygghetsskapande, brottsförebyggande och ingripande arbetet. Vi har en god samverkan med regionala enheter som stöttar oss med förmågor såsom exempelvis kriminaltekniker och IT-forensiker som vi inte har vid lokalpolisområdet.

– Vi har även möjlighet och har fått stöttning av resurs från andra lokalpolisområden i Region Öst. Utöver den fysiska polisiära resursen har vi förstärkt vår kameraövervakning i form av både flera fysiska kameror ute i samhället och genom att använda oss av drönare i större utsträckning. Att använda sig av verktyg i form av kameraövervakning ger effekt i både det trygghetsskapande och brottsförebyggande perspektivet, samt som en viktig del i förundersökning.

– Utöver det så har vi en god samverkan med Norrköpings kommun där vi tillsammans jobbar med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder, säger Frida Braf.

undefined
Tisdagen den 25 juli inträffade en skottlossning på Smedjegatan, på norr.

Peter Johansson får tillbaka ordet för ännu en fråga från Viktoria:

7) Vad behövs för att den här konflikten mellan grupperingarna upphör?

– Inom den pågående utredningen jobbar vi hårt och strukturerat med kopplingar i de senaste händelserna. Jag hoppas vi kan nå hela vägen fram och få svar på vem som gjort saker och att vi kan få de skyldiga bakom lås och bom.

8) På en skala 110, hur trygg stad anser du att Norrköping är?

– Det går inte att sätta en siffra på hur tryggt Norrköping är. Det är lika omöjligt som att svara på var i stan som det är tryggast att bo.

Fia frågar: Är planen att se till att ha några stationerade poliser i de drabbade områdena nu för att hjälpa de civila människorna som bor där att få lite trygghetskänsla? Och att det i sin tur gör det kanske svårare för de här människorna att utföra liknande brott?

– Just nu försöker vi vara så mycket synliga som möjligt i de drabbade områdena. Men det jobbar vi stadigt med, det gjorde vi även innan den här våldsvågen. Dessutom är vi i polisen inte ensamma, vi får inte glömma bort att det finns andra aktörer. Socialkontoret har en uppsökande verksamhet i de här områdena.

Örjan undrar: En intressant fråga är polisens uttalade att det inte finns anledning till oro för de boende, detta efter att deras fönster och trapphus sprängdes. Jag kan inte se det på nåt annat sätt än att man fullständigt tappat kontrollen. Har polisen tappat kontrollen? 

– Nej, det tycker jag inte. Vi jobbar strukturerat och långsiktigt för att alla ska känna sig trygga. Det gör vi exempelvis genom ökad kameraövervakning, det sätts upp flera kameror nu, fler drönare och ny lagstiftning. Att det nu är straffbart att involvera personer under 18 år i brott eller brottslig verksamhet, tycker jag är bra. Vi får bättre verktyg, samtidigt som Norrköpings kommun nu tar ett ökat ansvar genom ett mer strukturerat brottsförebyggande arbete.

Anja vill ha svar på följande: Är det så att polisen ofta vet (utan bevis) vilka personer som är bakom brotten, men att de inte kan gå ut med mer info för att det skulle störa utredningen eller för att de helt enkelt inte har bevis? Ibland är det uppenbart att det är så, men jag undrar hur ofta så är fallet?

– Det finns ju något som heter sekretess, det innebär att vi inte kan berätta om allt det som sker. När det gäller bevisningen så kanske vi tror oss veta vem som är skyldig, men vi kan inte gå upp i domstol då bevisen inte räcker. Vi får inte fram tillräckligt med bevis helt enkelt. Det är åklagaren som gör bedömningen av bevisvärdet.

undefined
I samma område, Nordantill, skedde en kraftig explosion på Slottsgatan torsdagen den 27 juli.

Carina: Kan militären sättas in i områden med hög kriminalitet? 

– Det råder just nu inget krigstillstånd i Sverige, så jag ser inte att det skulle vara nödvändigt. Även om vi fick kalla in militären så ser jag inte vinsten i att göra det när det gäller den här pågående våldsvågen i Norrköping, säger Peter Johansson och syftar på lagen som säger att militären först får kallas in om regeringen lämnat sitt medgivande, om det handlar om terroristbrott eller om det krävs en resurs som varken polisen eller säkerhetspolisen har tillgång till.

Signaturen M4 undrar: När kan man hoppas på att trenden ska vända och att samhällsklimatet ska bli bättre? Känns som det bara blir värre och värre samt att brotten blir grövre och grövre. Kommer det vända eller ska vi vänja oss vid att det blir bara sämre och sämre?

– Jag kan personligen inte säga att det generellt sett blivit grövre brott. När jag var i yttre tjänst på 80-talet fick polisen jobba mycket med beväpnade bankrån, exempelvis Maskeradligan. De brotten har vi inte nu. I dag har vi en öppen konflikt mellan kriminella individer som blivit osams. Den främsta ökningen ser vi i bedrägeribrott.

Catarina: Hur mycket läser polisen egentligen Flashback? Det framkommer ganska mycket om personerna där?

– Det finns en speciell enhet, den sitter inte i Norrköping, som bara jobbar med att scanna av sociala medier, exempelvis Flashback. Även Säpo jobbar med det. Det är en del av polisens underrättelseverksamhet att följa det som skrivs på öppna medier. Men det är lite väl enkelt att tro att man löser brott genom att bara läsa vad som står där.

Anonym läsare: 2017 var det en händelse i Mirum galleria som ledde till att en man dömdes till fängelse för försök till dråp. Det finns kopplingar mellan den händelsen och alla de adresser där det skjutits och sprängts den senaste tiden. Polisen kan omöjligt missa vilka det är som utför de här hämndaktionerna, som halva staden redan vet? Varför tar man inte in de som utför hämnd?

– Jag kan i min roll inte uttala mig om den pågående förundersökningen. Det får ni ta med utredningsledaren Jan Staaf och chefsåklagaren Torsten Angervåg.

undefined
Eftermiddagen den 27 juli höll Jan Staaf och Olof Fäldt en pressträff i polishuset om det allvarliga läget.

Anonym läsare: Hur ska man kunna känna sig trygg när de spränger vid bostadshus? Nästa gång kanske det är där jag bor.

– Jag förstår att man är orolig och känner sig otrygg. Men jag kan förvissa alla om att vi gör precis allt vi kan göra för att man ska känna sig trygg och att det här inte händer igen.

Anonym läsare: Vad är det för personer som gör sånt här?

– Det är kriminella konstellationer som kommit i konflikt med varandra.

Anonym läsare: Vad är det de här personerna slåss om?

– Det kan finnas olika skäl, det kan röra sig om narkotika, marknadsandelar eller någon tidigare händelse. Det är svårt att veta.

Anonym läsare: Misstänker ni att det är mycket ungdomar inblandade och att det är därför som våldet ökar nu när det är sommarlov?

– Generellt sett samlas det extra mycket ungdomar när det är lov, inte bara på sommaren. Men vår uppfattning är inte att våldet ökar i samband med lov. Och vi ser ingen koppling mellan sommarlediga ungdomar och den våldsvåg vi har nu.

Anonym läsare: Vad tycker ni på polisen att politikerna ska göra för att ni ska kunna stoppa sånt här?

– Politikerna på nationell nivå ska naturligtvis vara lyhörda till vad polisen behöver, exempelvis i form av ny lagstiftning. På kommunal nivå är det bra om politikerna är insatta och har förståelse för att polisarbetet tar tid. Jag upplever det som att vi har en bra dialog med Norrköpings kommun.

undefined
Vid 23-tiden på torsdagen den 27 juli uppstår en ny skottlossning i Klockaretorpet. Det är den åttonde, och hittills, senaste incidenten.

Anonym läsare: Hur är planen för att få stopp på detta?

– Det får den utredning som Jan Staaf håller i visa. Generellt sett handlar det om att vi måste vara synliga och vara ute bland folk. Vi måste prata med människor och de får gärna prata med oss, de får gärna komma med tips, säger Peter Johansson.

För den som inte har koll på våldsvågen kommer här en liten sammanfattning:

  • Det hela inleds torsdagen den 20 juli när en villa i Hageby träffas av flera skott. Natten efter inträffade ännu en skottlossning i samma stadsdel.
  • Den 22 juli flyttade våldsvågen till andra delar av staden, först i form av en skottlossning mot en bilfirma i Klockaretorpet. Samma dag kastades ett skarpt föremål, som inte detonerade, in i en bilfirma i Butängen.
  • 22 juli ses en maskerad man med ett vapenliknande föremål i Klockaretorpet.
  • Den 25 juli sker en skottlossning på Smedjegatan.
  • 03.30 den 27 juli inträffade en kraftig detonation i ett trapphus på Slottsgatan. Smällen orsarkade stora skador på fastigheten och en person blev lindrigt skadad.
  • Vid 23-tiden den 27 juli besköts ett radhus i Klockaretorpet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!