Vi har tidigare skrivit om Jonas Tillberg som haft det jobbigt sedan han tog över den lilla kiosken vid Skenäs färjeläge. Han tvingades stänga sin kiosk efter att Norrköpings kommun i samband med en inspektion upptäckt brister med kaféets hygien.
Enligt Jonas Tillberg har han åtgärdat bristerna. I väntan på att kaféet kan öppna så har han drivit en provisorisk uteservering intill den ordinarie lokalen där han sålt kaffe, drycker, godis och glass. Men nu har även den verksamheten stött på problem.
– Nu får jag inte längre ta vatten från färjeläget. Det handlar om cirka 20 liter om dagen till att koka kaffe och tvätta händerna, säger Jonas Tillberg.
Tidigare ägare har kunnat hämta vatten, därför är Tillberg frustrerad över det nya beskedet.
– Helt plötsligt hänvisar man till att det är ett stort problem och att man måste följa regler och lagar. Jag börjar känna att alla är emot mig, inte bara myndigheterna. Det känns faktiskt som att de inte vill att en stockholmare ska sköta den här verksamheten, säger han.
Kan du inte ta hämta vatten på annat håll?
– Jag är rätt så klen, jag orkar inte bära på två stora dunkar med vatten hemifrån.
Hur ska det här lösa sig, då?
– Det vet jag faktiskt inte. Men en sak är säker, jag kommer inte ge upp. Jag har satsat för mycket pengar i det här, dessutom har jag ju anställda att tänka på, säger Jonas Tillberg.
Rickard Karlsson, Trafikverkets distriktschef för Mellansverige, beklagar att beskedet drabbar kaféägaren vid Skenäs. Men han är tydlig med att en myndighet inte får sponsra eller gynna en enskild näringsidkare.
– Jag förstår att det här låter fyrkantigt och tråkigt. Men staten måste behandla alla lika. Vad händer om en annan företagare också vill hämta gratis vatten hos oss?
Han fortsätter:
– Om det varit någon enstaka gång så hade det inte varit något problem. Men här handlar det faktiskt om ett systematiskt hämtande av vatten. Han är beroende av oss för att kunna driva sin affärsverksamhet, säger Karlsson.
Men det verkar ha fungerat i typ 25 år?
– Att det här satts i system gör det inte mer rätt. Det finns många exempel på där man som privatperson tagit sig friheter på statens mark, folk kanske har byggt en stuga utan tillstånd. Vi behöver förhålla oss till de regler och styrning som finns för oss som myndighet. Då spelar det inte någon roll om det "bara" rör sig om 20 liter vatten, säger Karlsson.