Första steget taget – för 167 vindkraftverk i vattnet

Nu är det första formella steget mot att förverkliga den havsbaserade vindkraftparken Långgrund i havet utanför Arkösund taget. Ansökan är inlämnad till Mark- och miljödomstolen. "En milstolpe för projektet", säger Per Edström på Svea Vind Offshore.

"Det finns en stark konsensus idag att Sverige kommer att behöva ett Sverige till i elproduktion om kanske två decennier. Någonstans ska den elen komma ifrån", säger Per Edström, på Svea Vind Offshore som nu lämnat in ansökan om att bygga vindkraftparken Långgrund.

"Det finns en stark konsensus idag att Sverige kommer att behöva ett Sverige till i elproduktion om kanske två decennier. Någonstans ska den elen komma ifrån", säger Per Edström, på Svea Vind Offshore som nu lämnat in ansökan om att bygga vindkraftparken Långgrund.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2023-05-15 20:30

Den har redan väckt debatt och heta känslor. Om den blir verklighet kommer den stora vindkraftparken Långgrund bli en av de största svenska vindkraftparkerna och enligt planerna kunna generera 13 terawattimmar förnybar el till det svenska elsystemet. Något som i dagsläget motsvarar nästan tio procent av hela Sveriges årliga elförbrukning.

undefined
Här ska vindkraftparken Långgrund 1 och 2 placeras, enligt planerna i det tidgare samrådsunderlaget. Avståndsangivelser i kilometer.

Under måndagen lämnade företaget Svea Vind Offshore in sin ansökan till Mark- och miljödomstolen. Vindkraftparken är tänkt att placeras ute till havs och berör fem olika kommuner. Förutom Norrköping också Trosa, Nyköping Oxelösund och Söderköping. I ansökan har en anpassning från det ursprungliga området gjorts och antalet verk i parken har minskats ner från 182 till167 stycken.

– Vi har gjort anpassningar även tidigare både när det gäller ytan och till exempel höjden på vindkraftverken från 350 till 335 meter. Nu har vi bland annat öppnat en korridor i det södra projektområdet för att underlätta för alkor som framförallt under häckning vistas i kolonier väster om området, säger Per Edström, projektledare och teknisk chef på Svea Vind Offshore.

undefined
En anpassning av området har gjort för att underlätta för alkorna som häckar i närheten och söker föda.
undefined
Även ejdrarna och deras ruggning har gjort att området för Långgrund får en viss anpassning efter fåglarnas behov.

Även i det norra projektområdet har anpassningar gjorts för att inte påverka ruggande ejder.

– Vi har också valt att flytta ut områdesgränsen för att komma längre ut från Nyköpings ytterskärgård. Det är ett resultat vi gjort efter landskapsanalys och kulturmiljöanalys. Den sammanfaller även med synpunkter vi fått från fritidsseglare som velat att vi öppnar upp i det området, säger Per Edström.

Det som händer närmast är att Mark- och miljödomstolen skickar ut ansökan till utvalda myndigheter för en eventuell kompletteringsbegäran. Svea Vind Offshore får sedan komma in med kompletteringar eller förklaringar om hur bolaget tänkt. Därefter kan ansökan kungöras och skickas på remiss till bland annat de berörda kommunerna. För att Mark- och miljödomstolen ska kalla till förhandling om ansökan krävs en aktiv tillstyrkan från kommunerna.

– Varje kommun har vetorätt för sin del av parken. Säger en nej blir det förhandling med de fyra övriga kommunerna, säger Per Edström.

undefined
"En milstolpe för projektet", säger Per Edström, teknisk chef och projektledare på Svea Vind Offshore om att ansökan för vindkraftpark Långgrund nu lämnats in till Mark- och miljödomstolen.

Det är ingen hemlighet att det är styret i Norrköpings kommun som hittills varit mest negativt till planerna på Långgrund. Om Svea Vind vill gå vidare med övriga kommuner om Norrköping säger nej vill Per Edström inte svara på i dagsläget.

– Vi kan inte riktigt göra den bedömningen i dag. Vi ser ju att det är genom att bygga helheten som vi har bäst möjligheter att tillföra regionens industri och hushåll stora mängder ny och förnybar el. Det är en förutsättning för att industrin ska kunna ställa om och vara konkurrenskraftig på en framtida marknad vilket sin tur är en förutsättning att behålla och skapa jobb, säger han.

Oavsett hur slutresultatet blir kommer elen att behövas, enligt alla bedömare.

– Det finns en stark konsensus idag att Sverige kommer att behöva ett Sverige till i elproduktion om kanske två decennier. Någonstans ska den elen komma ifrån. En ny rapport från Energiforskning visar att det elområde vi tillhör här kommer att ha ett underskott av el på 30 terawattimmar till 2030.

Det motstånd som idag finns när det gäller vindkraft tror Per Edström är mindre än vad det ofta framställs som i media.

– Det finns en del information som inte stämmer som florerar på sociala medier och som spär på oron.

Långgrund i siffror

Vindkraftparken Långgrund 1 och 2 blir enligt planerna en av de största svenska havsbaserade vindkraftparkerna. På 288 kvadratkilometer ska 167 stycken 335 meter höga vindkraftverk placeras ut.

Avstånd till östgötaskärgården: Arkö 12,6 km, Bergön 13,1 km, Inre Olsön  21,3 km.

Den ska kunna producera 13 terawattimmar förnybar el per år, vilket i dagsläget motsvarar nästan 10 procent av den svenska elförbrukningen.

Långgrund berör fem kommuner: Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!