Så vanliga är hundattacker: "Finns en ökande trend"

Antalet dödliga hundangrepp gentemot människor ökar i både Sverige och Europa. Det menar Sirkku Sarenbo, universitetslektor och docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet. "Förra året avled tre personer i Sverige på grund av att de blev bitna eller angripna av hundar", säger hon.

Det blir allt vanligare att hundar dödar människor genom bett eller angrepp, menar Sirkku Sarenbo, universitetslektor och docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet. Till höger hundexperten Patrik Cederlöf.

Det blir allt vanligare att hundar dödar människor genom bett eller angrepp, menar Sirkku Sarenbo, universitetslektor och docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet. Till höger hundexperten Patrik Cederlöf.

Foto: Privat, JANERIK HENRIKSSON / TT och Claudio Bresciani / TT

Norrköping2023-07-23 09:20
undefined
"Vi behöver skilja mellan de angrepp där hunden syftar att skada och de angrepp där hunden syftar att försvara sig", säger Sirkku Sarenbo, universitetslektor och docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet.

Sirkku Sarenbo har flera års erfarenhet av studier om hundangrepp. Just nu har hon ett pågående projekt inom området.

– Vi undersöker bland annat hur ägarna upplever att de angripna hundarna påverkats av angreppet, om de överlevde, samt hur den angripna hundens ägare påverkades av angreppet. Just nu håller vi på att samla in svar, säger hon.

Ökar antalet hundattacker i Sverige?

– Det finns en ökande trend av dödliga hundangrepp. Förra året avled tre personer i Sverige på grund av att de blev bitna eller angripna av hundar. Samma trend återfinns även i Europa, till exempel avled nio till tio personer på grund av hundangrepp i Storbritannien förra året.

Varför attackerar hundar andra djur eller människor?

– De kan se andra hundar eller människor som ett byte och då är intentionen att skada och döda. Men de kan också attackera för att försvara en resurs eller för att de är rädda och då är intentionen att öka avståndet till det som hotar, säger hon.

Hur kan man lösa problematiken med attackerande hundar?

– Till exempel har Island, Norge och Danmark infört rasförbud, medan andra länder kräver licens och utbildning för att få äga potentiellt farliga raser. Vissa länder har även kriminaliserat hundangrepp på människor och andra hundar, säger Sirkku Sarenbo.

undefined
"Rädsla eller en ovana vid social kontakt är vanliga faktorer när hundar visar ett oönskat beteende", säger exteriördomaren och hundexperten Patrik Cederlöf.

Patrik Cederlöf är domare vid hundutställningar och har i många år varit delaktig i diskussionerna om hundangrepp. Han tror inte på att införa rasförbud:

– Jag tror att man hade kunnat utveckla sättet man testar hundar på i dag. Jag skulle vilja se mer samhällsinriktade tester för hundar i dagliga situationer med andra människor och hundar, möjligen i det närområde där man bor. Då kan man testa hur hunden beter sig och uppför sig, säger han.

Liknande testprogram har man redan använt i USA och kallas för Canine Good Citizen (CGC). I korthet består CGC av ett program med tio grundläggande färdigheter som hunden ska lära sig för gott uppförande.

– De här testerna har man hållit på med i många år där borta. För mig är det en testform som jag tror skulle kunna göra väldigt stor skillnad och som skulle kunna minimera risken för hundar med oönskade beteenden, säger Patrik Cederlöf.

Hur bör man agera om två hundar attackerar varandra?

– Att hundar slåss är inget konstigt eller onormalt på något sätt. Men när det sker så kan det olyckligtvis vara så att en ägare stoppar in sina fingrar och blir biten själv. En sådan situation kommer man aldrig ifrån, däremot kanske man kan lära sig att inte stoppa in fingrarna mellan två hundar som bråkar, säger han.

Varför attackerar hundar andra hundar eller till och med människor?

– Det handlar inte enbart om dåliga ägare utan det finns faktiskt hundar som föds med en bristfällig mentalitet. Sedan är det väl både arv och miljö. Om en hund växer upp under dåliga förhållanden och behandlas dåligt är det klart att den kan visa ett oönskat beteende.

Slutligen poängterar Patrik Cederlöf att hundangrepp aldrig bör ses som okej – oavsett ras.

– Oavsett storlek på hund så är det ju oacceptabelt, även om det så klart är enklare att hantera en liten hund jämfört med en stor. Men att folk går runt med hundar som är farliga är helt orimligt tycker jag, säger han.

Ditt ansvar som hundägare

Dina skyldigheter som hundägare styrs av lagen om tillsyn över hundar och katter.

Du som äger en hund ansvarar bland annat för att förebygga att ditt djur inte orsakar skador och avsevärd olägenhet.

Med avsevärd olägenhet menas olägenhet av allvarligare slag som kan påverka människors eller djurs liv, hälsa och säkerhet eller den allmänna ordningen.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!