Förre gängledaren döms efter artiklarna

Den förre Hells Angels-ledaren Peter Holfve döms till fängelse för flera grova ekobrott. Bakgrunden är avslöjanden som gjordes i NT:s och Correns stora gänggranskning.

Peter Holfve, tidigare ledare för Hells Angels i Norrköping.

Peter Holfve, tidigare ledare för Hells Angels i Norrköping.

Foto: TT/Jan-Christer Persson

Norrköping2017-05-08 14:24

Videon är inte längre tillgänglig

Videon är inte längre tillgänglig

Norrköpings tingsrätt meddelade på måndagen att Peter Holfve fälls för grovt skattebrott vid 37 tillfällen och grovt försvårande av skattekontroll vid fyra tillfällen. Straffet blir fängelse i ett år och tre månader och han får samtidigt fem års näringsförbud.

Peter Holfve åtalades för en omfattande ekonomisk brottslighet som ska ha skett mellan 2012 och 2014, då Holfve fortfarande var president i Hells Angels Norrköpingsavdelning.

Skatteverkets och Ekobrottsmyndighetens utredningar mot honom inleddes efter NT:s och Correns stora granskning av de kriminella gängen i Östergötland 2014 och 2015.

Vi kunde då berätta att Peter Holfve hade utvandrat till Estland och därifrån drev flera företag. Dessa var dock aktiva i Sverige och vi kunde i granskningen avslöja att det på företagens adresser i Estland inte fanns någon verksamhet.

Läs mer: Efter vårt avslöjande: Förre HA-ledaren häktas

Efter artiklarna började även Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten att granska Peter Holfves affärer. De menar att hans företag var så kallade brevlådeföretag som användes för att tvätta pengar. Detta ska ha skett genom att svenska företag låtsades hyra in personal från de estländska företagen och betalade falska fakturor till dessa. Pengarna togs sedan ut i kontanter i Sverige och användes för att exempelvis betala för svart arbetskraft.

Efter utredningen valde Skatteverket att upptaxera Peter Holfve med närmare 1,5 miljoner kronor. Myndigheten menar att han i själva verkat aldrig hade utvandrat utan i stället varit verksam i Norrköping mellan 2011 och 2014 och borde ha betalat skatt här.

Dessutom valde Ekobrottsmyndighetens åklagare också att åtala honom för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Läs vår granskning: HA-presidenten har utvandrat för att slippa skatt

Peter Holfve har själv förnekat alla brott. Han har i förhör sagt att hans affärer inte berör svenska myndigheter och att han "enbart (svarar) om de estniska myndigheterna ställer frågan".

Under rättegången sade Peter Holfve att han lämnade Hells Angels hösten 2016 och nu vill starta om och leva ett vanligt liv. Hans försvarare Mikael Abrahamsson sågade samtidigt åtalet och menade att Peter Holfve borde frias.

När rättegången nyligen avslutades valde också tingsrätten att släppa Peter Holfve på fri fot i väntan på domen.

Den kom på måndagen och där fastslog alltså tingsrätten att han trots detta fälls på samtliga åtalspunkter. Rätten skriver i sin dom att Peter Holfve inte har kunnat förklara de kontantuttag som gjorts och inte heller har "velat medverka på något sätt" i utredningen.

"Åklagaren har enligt tingsrättens uppfattning presenterat en så gedigen utredning som det är möjligt med hänsyn till att Holfve inte velat medverka på något sätt", skriver tingsrätten.

Domstolen konstaterar att de två estländska företagen "i princip uteslutande" har utfört arbete i Sverige och för svenska kunder. Samtidigt har uttag från företagets konto huvudsakligen gjorts i Norrköpingstrakten. Företagen hade bara ett uttagskort och detta hade Peter Holfve, noterar tingsrätten i sin dom. Totalt har drygt 1,1 miljoner kronor tagits ut i kontanter samtidigt som inköp har gjorts för ytterligare cirka 400 000 kronor.

"Holfves upplägg är endast ett sätt att kringgå svensk beskattning", skriver tingsrätten och menar att detta varit "en del i en uttänkt brottslig plan".

Läs vår granskning: HA-ledare fortsätter driva företag från Estland

Tingsrätten konstaterar att Peter Holfve sedan tidigare förekommer under 15 avsnitt i polisens belastningsregister och då bland annat för flera våldsbrott. Eftersom de nya brotten dessutom bedöms som grova kan därför inget annat straff än fängelse komma i fråga, menar tingsrätten.

Peter Holfve döms därför till fängelse i ett år och tre månader. Domen kan överklagas till hovrätten fram till den 29 maj.

Kammaråklagare Marianne Staaf vid Ekobrottsmyndigheten, som har väckt åtalet, var nöjd med domen.

– Tingsrätten har resonerat på samma sätt som mig, säger hon och förklarar att åklagaren normalt sett har bevisbördan.

Men då Peter Holfve inte har velat svara på frågor har åklagarsidan inte kunnat kontrollera de uppgifter som han har lämnat till sitt försvar. Det handlar till exempel om namn på påstådda medarbetare. Därför får man också bortse från hans förklaringar, menade Marianne Staaf under rättegången – och fick medhåll i tingsrättens dom.

– Det är väldigt bra att de resonerar så, säger hon.

Peter Holfves försvarare Mikael Abrahamsson hade på måndagseftermiddagen ännu inte hunnit läsa domen och ville därför inte kommentera den i detalj.

– Men i och med att det blev en fällande dom så kommer vi att överklaga den, säger han.

– Utifrån det material som fanns med i förundersökningen så bedömde vi inte att det skulle räcka till en fällande dom. Nu resonerade tingsrätten annorlunda, så jag måste läsa domskälen innan jag kan uttala mig, säger Mikael Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om