Följ med oss ut på "Den första färden"

Möt sommaren i en kanot. Se det som ett hett tips. Man behöver inte vara expert. Följ med på nybörjarnas premiärtur på ett stilla Glottern.

"Den första färden" på ett stilla Glottern ger mersmak för paddling.

"Den första färden" på ett stilla Glottern ger mersmak för paddling.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-07-18 20:00

"Den sista färden". En bitvis otäck filmklassiker om en kanottur som spårar ur. Huvudpersonerna, de som överlever, lär aldrig sätta sig i en kanadensare igen. Säkrast alltså att istället börja i motsatt ände på farlighetsskalan.

På "Den första färden" kan inget gå snett.

undefined
Att stilla paddla utmed Glotterns brantaste klippa är en stark upplevelse.

Att sommaren ofta gör sig bäst i sittbrunnen på en kajak eller i aktern på en kanadensare är ingen hemlighet. Paddlandet har blivit ett folkligt nöje som lockar allt fler. Nu väntar en sommar på hemmaplan – eller snarare i hemmavatten – för de allra flesta och kanotäventyret rycker fram som ett starkt familjealternativ när semestern ska planeras. Enkelt, trivsamt och säkert. Även för nybörjaren. Även den mest erfarne kanotisten har någon gång genomfört "Den första färden".

Vi hyr vår kanadensare av Anders Rylén på Äventyrsupplevelser som arrangerar en mängd olika aktiviteter och äventyr vid Sörsjön och Glottern. På "Den första färden" söker vi inte äventyret i första hand, utan en vilsam upplevelse på lugna vatten.

– Den driver lite trögare i vattnet än en kajak. I gengäld är den mer praktisk med gott om plats för packningen. Därmed inte sagt att man behöver ha en massa saker med sig. De allra flesta tar med sig mer än vad man behöver för en tur med någon övernattning, säger han och visar hur man låser upp kodlåset som håller flytetyget fjättrat vid sin ställning vid strandkanten.

Att hyra är en enkel process via Äventyrsupplevelsers hemsida. Man bokar, betalar 300 kronor per dygn, hämtar paddlar och flytvästar hemma hos Anders Rylén, får koden till låset och går en bit genom skogen till Glottern. Där ligger kanoterna. Bara att kasta loss.

undefined
Tryggheten på land lämnas och kanadensaren skjuter ut på öppet vatten.

Glottern visar sig från sin lugnaste sida när vi skjuter ut farkosten från den lilla bryggan.

– En fantastisk sjö att paddla i, säger Anders Rylén innan han vinkar farväl.

undefined
Vi hyr kanadensaren av Anders Rylén på Äventyrsupplevelser.

– Det går aldrig någon grov sjö och det finns gott om vikar och klippor om man vill vara för sig själv. Perfekt för barnfamiljen. Ensamheten och lugnet bygger upp en skön vildmarkskänsla. Sjövattnet går faktiskt att dricka så länge det inte är högsommar och 25 grader varmt.

Eftersom det är "Den första färden", nybörjarnas mandomsprov, tar vi det lugnt och städat. Läser in oss i detalj på "Råd och tips till dig som vill paddla kanot" på Transportstyrelsens hemsida. Det lilla häftet är fyllt av goda råd, säkerhetsförmaningar och tips på korrekt paddelteknik. Bra för nybörjaren på sin första färd. Ladda gärna ned.

undefined
"Den första färden" på ett stilla Glottern ger mersmak för paddling.

När man, som nybörjare, paddlar kanadensare kan rätt kurs vara en utmaning. Ska man hit, vill man inte dit. En kanadensare svänger alltid från akterpaddlarens paddelsida och därför måste kursen kompenseras vid varje paddeltag. Att ständigt byta sida med paddeln tar på krafterna och då är det bättre att behärska "J-draget". Den bakre paddlaren, som styr, ritar formen av ett J i vattnet med paddeln och med bågen bakåt eller utåt från kanoten. Efter några försök sitter tekniken hyfsat och vi tar sikte mot sjöns brantaste klippa. Att paddla utmed "väggen" är magiskt. Solen bränner, inte en krusning på vattenytan och stillheten är bedövande.

I det lugna vattnet känns kanoten stabil och all dramatik uteblir. Som önskat. En enkel och stadig tur var målet. Framåt eftermiddagen, efter ett par strandhugg med fika, är vi tillbaka vid bryggan. Turen ger mersmak. "Den första färden" kan få en uppföljare. Det fick aldrig den sista.

Kanadensare

Kanadensaren var de nordamerikanska urinvånarnas farkost. En viktig egenskap är kanadensarens stora lastförmåga. Vid ett första test kan den kännas säkrare än kajaken, men det krävs stor skicklighet för att hantera en kanadensare i sjögång, forsande vatten eller hård vind. Allra bäst är kanadensaren i åar och mindre vattendrag. De paddlas med en enkelbladig paddel.

Källa: Transportstyrelsen.

Karta: Glotternskogen naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!