Här bygger de kontorsplatser för 300 personer

Shopping byts ut mot coworking, när Lundbergs tillsammans med Dospace nu bygger om övervåningen på gallerian mitt i city.

Kupolen, eller ellipsen som den nu kallas, ska bli "hjärtat" i DOSPACEs coworking miljö.

Kupolen, eller ellipsen som den nu kallas, ska bli "hjärtat" i DOSPACEs coworking miljö.

Foto: Victoria Lind

Norrköping2023-07-10 06:18

Spiralen ska bli Liljan och Tulpanen. Butiksytor ska bli kontorsytor. Bygget av coworking-anläggningen som ska innehas av Dospace är nu i full gång. Vid sidan av den invändiga förändringen på övervåningen byter Lundbergs fastigheter ut fasaden på hela byggnaden.

– Vi river de gamla fasaderna helt och så bygger vi upp nya fasader med mycket glas och en stålstomme som kläs in i tegel, berättar Daniel Johansson, projektledare på Lundbergs.

undefined
Just nu bygger håller man på och byter ut fasaden på fastigheten Tulpanen samtidigt som kontorslokalerna byggs innanför.

Det mesta av arbetet sker för tillfället på fastigheten som kallas Tulpanen. Om allt går enligt plan kommer Dospace att flytta in i lokalerna den förste december.

– Sedan ska vi riva och göra samma sak på den andra sidan, i Liljan. Vi håller på med grundarbete nu och efter sommaren kommer vi påbörja rivningen, vecka 36–37 någon gång. När inflyttning blir har vi inget exakt datum för än men det blir till försommaren nästa år, säger Daniel Johansson.

undefined
Just nu byggs kontorlokaler på övervåningen i Tulpanen samtidigt som hela fasaden byts ut.

Även Brödernas Kafé, som varit stängt sedan april, kommer att öppna igen i december. Bortsett från dem och Lindahls, som får hålla stängt under två veckor på grund av arbetet, har butikerna i fastigheterna kunnat hålla öppet som vanligt, men de påverkas ändå av arbetet.

– Det är klart att det är väldig stökigt för dem som behöver sitta mitt i bygget. Men samtidigt får vi sedan in mycket mer köpkraft och fler nya människor i city som blir butikerna till godo, säger Daniel Johansson.

undefined
Daniel Johanssson, projektledare på Lundbergs, och Madeleine Jepsen, etableringsansvarig på Dospace, visar runt inne på bygget av DOSPACE nya kontorslokaler.

Madeleine Jepsen, etableringsansvarig på Dospace, ser också fördelarna med ett nytt kontorskollektiv i stan för butikerna i gallerian.

– Dospace kan ta 300 medlemmar så det är ju 300 personer som kommer att röra sig i stan, som inte har gjort det tidigare. Det blir ett helt annat flöde för butiksytorna och näringslivet i city, säger hon.

undefined
Här byggs kontoren som DOSPACE ska hyra ut till olika företag. Hälften av platserna är redan uppbokade.

Totalt är ytan på 3 100 kvadratmeter, där kontor blandas med mötesrum och loungeytor. Docspace satsar på varierande storlek på kontoren för att nå en större bredd av företag. Det blir alltifrån enrumskontor till ett stort kontor med plats för 26 personer.

– Ungefär hälften av kontoren i första etappen är signade, det är Tulpanen-sidan som öppnar i december som är vårat huvudfokus just nu. Vi har jättefin efterfrågan, säger Madeleine Jepsen.

undefined
Medlemmar ska kunna mötas och umgås i loungedelen. Det ska fungera som en samlingspunkt.

Färger, materialval och inredning i lokalerna är inspirerade av dansk 60-talsdesign.

– Det blir väldigt fina kontor. Med de här stora glasfasaderna är det så himla härligt ljusinsläpp. Det blir nog Sveriges finaste kontor, säger Madeleine Jepsen.

undefined
Den gamla fasaden byts ut mot stora glasfönster där man ser ut över gatorna i city.

I Liljan byggs även en konferenslokal för 80–100 personer som de som är medlemmar kan nyttja, men som också tar in externa företag. Glaskupolen som ligger mellan de båda fastigheterna ska bli en loungedel där Tulpanen och Liljan binds samman.

– Det blir hjärtat i Dospace. På kvällstid ska vi lysa upp den så att den syns. Det blir ett smycke där emellan husen, säger Daniel Johansson.

undefined
På kvällstid ska glaskupolen lysas upp.

Omvandlingen av gallerian är en del av projektet som Lundbergs kallar för "Innerstan". När hela projektet kommer att vara klart kan Daniel Johansson inte säga helt säkert.

– Projektet har växt hela tiden och fortsätter att växa. Det är ett gäng olika etapper där vi har hållit på i något år nu och vi kommer hålla på till kanske 2026–27 innan vi är färdiga med allt. Första etappen ligger på 250 miljoner kronor, säger han, men öppnar för att det kan bli mer än så i framtiden.

– Det är jättekul att kunna göra det i de här tiderna, det är kul att vår styrelse väljer att investera i det, säger Daniel Johansson.

Visionsbild av Ellipsen som ska bli en loungeyta där de två sidorna möts.
Visionsbild av Ellipsen som ska bli en loungeyta där de två sidorna möts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!