Hon har just gjort ett besök på förlossningen på Vrinnevisjukhuset tillsammans med partikollegan Kaisa Karro, ordförande i Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsnämnd.
– Jag har tittat på hur de jobbar och så är jag så klart intresserad av att höra hur de extraresurser regeringen skjutit till använts. Här visar det sig att de använts till utbildning av barnmorskor vilket gett stor effekt, säger hon nöjt.
Regeringen har under den gångna mandatperioden gett riktade bidrag till barn- och kvinnosjukvården i hela landet. För Östergötlands del har det handlat om 40 miljoner kronor. Den styrande Koalition Östergötland (S,L,C och MP) har kritiserats från både vänster- och högeroppositionen för att inte ha använt de riktade statsbidragen fullt ut utan använt dem till annat. SD har dock inte haft några direkta invändningar.
– Statliga bidrag är avgörande för den regionala hälso- och sjukvården, sedan kan man givetvis diskutera hur de statliga bidragen ska fördelas och utformas, säger Clara Aranda.
I somras gick Magdalena Andersson ut och lovade en miljard kronor extra i en satsning på att korta vårdköerna. Sitter Socialdemokraterna kvar i regeringen efter valet betyder det 135 miljoner kronor till Östergötland per år under de kommande åren.
Vilka motkrav ställer regeringen för att säkra att pengarna inte går till att täcka landstingens underskott?
– Vi ska naturligtvis ha uppföljningar. Utöver de riktade satsningarna har vi generella satsningar till kommuner och landsting och det ska finnas stor frihet för de lokala politikerna att bestämma över sjukvården. Allting blir inte bäst om det bestäms från Stockholm.
Att en ökad andel äldre i befolkningen kräver mer sjukvård under de närmaste åren är alla partier överens om. Men medan Kristdemokraterna vill att staten tar över ansvaret för den avancerade sjukvården anser Socialdemokraterna att det inte är aktuellt, lika lite som annan nationell styrning av sjukvården.
– Vi står inför en stor utbyggnad av svensk sjukvård, att samtidigt göra en stor omorganisation som tar otroligt mycket tid och kraft är att rikta energin och resurserna åt fel håll. I allafall i det här läget, säger Magdalena Andersson.
Hur tror du att sjukvården ser ut när du själv fyller 75 år? Räcker resurserna?
– Att Sverige som ett av världens rikaste länder har en möjlighet att ha god sjukvård även om 25 år är självklart. Men det handlar om att prioritera inom sjukvården.